Pieczone bataty

Pieczone bataty , czyli szybki pomysł na słodkie ziemniaki. Bataty możemy dostać aktualnie niemal wszędzie. Często jednak mam wrażenie, że niewiele osób po nie sięga, a bardzo szkoda! Bataty są uważane za jedne z najbardziej odżywczych warzyw, a oprócz tego wykazują wiele zdrowotnych właściwości i co ciekawe, polecane są w dietach odchudzających. Często głównym czynnikiem dla którego po bataty sięgamy rzadko jest fakt, że nie zawsze wiemy co z nich przygotować. Zdecydowanie różnią się one od klasycznych, rodzimych ziemniaków, które gotujemy na co dzień. Nie bez powodu nazywają się słodkimi ziemniakami – mają one charakterystyczny słodki smak – nieco podobny do słodkiej marchewki. Nie każdemu bataty przypadną do gustu od pierwszego „spróbowania”, jednak chyba w tej pieczonej formie najłatwiej się do nich przekonać. Smakują naprawdę dobrze i są doskonałą przekąską podaną z dipem lub dodatkiem dopełniającym obiad. Bataty świetnie sprawdzają się również w zupach, sałatkach, a nawet świeżo wyciskanych sokach. Wypróbujcie ten przepis na pieczone bataty i doceńcie korzystne właściwości słodkich ziemniaków! :) Więcej moich przepisów na bataty, w tym na zupę i sałatkę, znajdziecie TUTAJ.

Pieczone bataty

Wypróbuj ten prosty przepis na wykorzystanie słodkich ziemniaków. Pieczone bataty polane oliwą i doprawione solą, pieprzem i świeżym rozmarynem.
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • bataty 3-4 sztuki
  • oliwa 2 łyżki
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • czosnek 4-5 ząbków
  • papryka słodka 1 duża szczypta
  • rozmaryn kilka gałązek
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Obrane i umyte bataty kroimy w słupki. Przekładamy na blachę, polewamy oliwą, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy rozmarynem (użyłem zarówno suszonego jak i świeżego), solą, pieprzem i słodką papryką. Całość dokładnie ze sobą mieszamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. Powinny być miękkie w środku a z zewnątrz delikatnie chrupiące. Można jeść je same, z sosami czy też jako dodatek do obiadu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close