Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Babka drożdżowa z rodzynkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Babka drożdżowa z rodzynkami, czyli mój pierwszy przepis wielkanocny na blogu! Wspaniała i aromatyczna, propozycja wręcz konieczna na wielkanocnym stole.


Jeśli poszukujecie sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę drożdżową – ten przepis jest stworzony właśnie dla Was! Idealnie wyrośnięta, idealnie pulchna i pięknie pachnąca świeżym drożdżowym ciastem. W składnikach przepisu znajdziecie rodzynki – są one tutaj wręcz kluczowym dodatkiem. Jeśli macie ochotę je nieco bardziej dosmaczyć, namoczcie je na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta w wybranym alkoholu, np. rumie lub koniaku. Możecie dorzucić tutaj również inne bakalie czy nasiona z laski wanilii.  Oryginalny przepis na tą babkę jest autorstwa Pani Anny ze strony MniamMniam. Naturalnie nie byłbym sobą, gdybym nie pozwolił sobie na jego lekką modyfikację. Wypróbujcie ten przepis i zachwyćcie swoich bliskich pysznym ciastem w ten świąteczny czas. Jeszcze więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Babka drożdżowa z rodzynkami

Sięgnij po ten przepis i przygotuj pyszną babkę drożdżową z rodzynkami, która zagości na Twoim wielkanocnym stole! Mniam!
Prep Time 20 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże świeże 40 g
  • szklanki mleko 3/4
  • sztuki żółtka 4
  • cukier 80 g
  • masło 80 g
  • łyżka cukier z wanilią 1
  • garść rodzynki 1
  • szczypta sól

Instructions

  • Do miski przelewamy 1/4 szklanki letniego mleka. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Mieszamy. Odstawiamy zaczyn na 15 minut. Pozostałe mleko doprowadzamy do zagotowania i wrzącym zalewamy połowę przesianej mąki cały czas bardzo energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięty zaczyn i przestudzoną mąkę łączymy ze sobą i odstawiamy na kolejne 15 minut. W tym czasie żółtka ucieramy wraz z cukrem zwykłym i z wanilią na puszystą masę. Przelewamy żółtka do ciasta, dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy dosypując stopniowo pozostałą mąkę. Dolewamy roztopione, wystudzone masło, rodzynki i ponownie wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut.
  • Po tym czasie przekładamy do formy i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zimną babkę posypujemy cukrem pudrem, polewamy lukrem lub dekorujemy polewą.
[/foodiepress]
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Comment

Write A Comment

Oceń przepis: