Ciasta drożdżowe

Drożdżówki z makiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Drożdżówki z makiem to jedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Są to też drożdżówki, które smakują mi wyłącznie w wersji domowej – nie mogę przekonać się do tych dostępnych w sklepach, czy piekarniach. Są one dziecinnie proste w przygotowaniu i wbrew pozorom wcale nie aż tak czasochłonne. W przepisie możecie wykorzystać gotową lub domową masę makową. Naturalnie najlepsza będzie ta domowa – przygotowana z dużą ilością bakalii, ale jeśli postawicie na gotową masę, koniecznie zwróccie uwagę na jej skład. Niestety, często w gotowych masach makowych znaleźć możemy mnóstwo licznych składników, ale ciężko doszukać się w nich maku, który w tych drożdżówkach jest przecież w dużej ilości niezbędny. Gotowe drożdżówki świetnie smakują tego samego dnia, ale świeżość zachowują również dosyć długo, dlatego następnego dnia będą one równie smaczne. Tworząc przepis inspirowałem się tym ze strony Moje Wypieki. Więcej moich przepisów na domowe wypieki znajdziecie klikając w ten link.

 

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Komentarz

Podziel się swoją opinią