Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta drożdżowe

Drożdżówki z makiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Drożdżówki z makiem to jedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków. Są to też drożdżówki, które smakują mi wyłącznie w wersji domowej – nie mogę przekonać się do tych dostępnych w sklepach, czy piekarniach. Są one dziecinnie proste w przygotowaniu i wbrew pozorom wcale nie aż tak czasochłonne. W przepisie możecie wykorzystać gotową lub domową masę makową. Naturalnie najlepsza będzie ta domowa – przygotowana z dużą ilością bakalii, ale jeśli postawicie na gotową masę, koniecznie zwróccie uwagę na jej skład. Niestety, często w gotowych masach makowych znaleźć możemy mnóstwo licznych składników, ale ciężko doszukać się w nich maku, który w tych drożdżówkach jest przecież w dużej ilości niezbędny. Gotowe drożdżówki świetnie smakują tego samego dnia, ale świeżość zachowują również dosyć długo, dlatego następnego dnia będą one równie smaczne. Tworząc przepis inspirowałem się tym ze strony Moje Wypieki. Więcej moich przepisów na domowe wypieki znajdziecie klikając w ten link.

 

Drożdżówki z makiem

Przygotuj te pyszne drożdżówki z makiem i zachwyć siebie oraz swoich bliskich. Wypróbuj najlepszy przepis ze strony Cookuj.pl!
Prep Time 45 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

  • drożdże suszone 10 g
  • cukier 70 g
  • mleko 250 ml
  • roztopione masło 75 g
  • mąka pszenna 500 g
  • szczypta sól
  • g* masa makowa 500
  • do polania drożdżówek lukier

* Domowa lub gotowa.

    Instructions

    • Drożdże przesypuję do miski, dodaję letnie mleko i cukier. Odstawiam na 10 minut, po tym czasie dodaję przestudzone (roztopione) masło, przesianą mąkę i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiam gładkie ciasto, przykrywam ściereczką i odkładam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    • 2. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję (na posypanym mąką blacie) na prostokąt o wymiarach ok 50 x 30 cm. Rozsmarowuję na nim równo masę makową i zwijam wzdłuż krótszego boku. Dzielę na około 10 części. Przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przyciskam dokładnie środek każdej bułeczki drewnianą łyżką, by boki nieco się uniosły.
    • 3. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut. Po wystudzeniu dekoruję lukrem. Jeżeli nie lubimy bardzo świeżego ciasta drożdżowego, gotowe drożdżówki możemy włożyć na 1-2 godziny do szczelnie zamkniętego woreczka (wtedy zewnętrzna skórka zmięknie)
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    1 Comment

    Write A Comment

    Oceń przepis: