
Kotlet de volaille

- Czas przygotowania: 30 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 3-4 porcje
Kotlet de volaille
Klasyczny przepis na znany chyba chyba każdemu kotlet de volaille. Nadziany dużą ilością masła, serem i pietruszką.
Składniki:
- filet z kurczaka - 4 pojedyńcze
- ser żółty - 80g
- bułka tarta - do panierowania
- mąka pszenna - do panierowania
- jajka - 1 sztuka
- papryka słodka - szczypta
- papryka ostra - szczypta
- sól, pieprz
- Pietruszkowe masło
- masło - 100g
- czosnek - 3 ząbki
- natka pietruszki - 1 pęczek
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Umyte i oczyszczone filety delikatnie nacinamy tworząc kieszonkę. Równomiernie (dość cienko) rozbijamy mięso w folii spożywczej. Posypujemy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem z obu stron.
- Ciepłe masło rozcieramy w miseczce z przeciśniętymi ząbkami czosnku, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Kotlety smarujemy masłem, układamy pokrojony w plasterki ser żółty. Mięso zwijamy i usztywniamy wykałaczkami. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku (z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą) oraz w bułce tartej. Smażymy na 3 łyżkach oleju zmieszanego z łyżką masła przez około 5 minut. Po tym czasie de volaille przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Podawałem z pieczonymi ziemniakami w musztardzie i surówką z marc
Kotlet de volaille – klasyka kuchni polskiej, która wcale nie wywodzi się z kuchni polskiej! Historia tego panierowanego w bułce tartej kotleta z kurczaka, wypełnionego pysznym ziołowym masłem, które wypływa przy przekrojeniu wywodzi się z Francji i sięga średniowiecza! Z pewnością później, jednak już bardzo dawno temu przyjął się on również w Polsce i stał się niemal daniem narodowym – podawany na niemal każdej więszej, okolicznościowej imprezie i w niemal każdej restauracji. Taki domowy jednak smakuje mi najbardziej. Dodaję do niego również trochę szynki, sera i wypełniam dużą ilością ziołowego masła. Kotlet de volaille polecam smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Jako propozycję dodatków polecam pyszne pieczone ziemniaki i surówkę z marchewki, które doskonale się tutaj sprawdzają. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
Pyszny obiadek :)