Kotlet de volaille

Kotlet de volaille

Kotlet de volaille – klasyka kuchni polskiej, która wcale nie wywodzi się z kuchni polskiej! Historia tego panierowanego w bułce tartej kotleta z kurczaka, wypełnionego pysznym ziołowym masłem, które wypływa przy przekrojeniu wywodzi się z Francji i sięga średniowiecza! Z pewnością później, jednak już bardzo dawno temu przyjął się on również w Polsce i stał się niemal daniem narodowym – podawany na niemal każdej więszej, okolicznościowej imprezie i w niemal każdej restauracji. Taki domowy jednak smakuje mi najbardziej. Dodaję do niego również trochę szynki, sera i wypełniam dużą ilością ziołowego masła.  Kotlet de volaille polecam smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Jako propozycję dodatków polecam pyszne pieczone ziemniaki i surówkę z marchewki, które doskonale się tutaj sprawdzają. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.
MIĘSA NA CIEPŁO OBIAD WSZYSTKIE PRZEPISY

1 kometarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *