Kotlet de volaille

Kotlet de volaille – klasyka kuchni polskiej, która wcale nie wywodzi się z kuchni polskiej! Historia tego panierowanego w bułce tartej kotleta z kurczaka, wypełnionego pysznym ziołowym masłem, które wypływa przy przekrojeniu wywodzi się z Francji i sięga średniowiecza! Z pewnością później, jednak już bardzo dawno temu przyjął się on również w Polsce i stał się niemal daniem narodowym – podawany na niemal każdej więszej, okolicznościowej imprezie i w niemal każdej restauracji. Taki domowy jednak smakuje mi najbardziej. Dodaję do niego również trochę szynki, sera i wypełniam dużą ilością ziołowego masła.  Kotlet de volaille polecam smażyć na głębokim tłuszczu, najlepiej oleju słonecznikowym lub rzepakowym. Jako propozycję dodatków polecam pyszne pieczone ziemniaki i surówkę z marchewki, które doskonale się tutaj sprawdzają. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Kotlet de volaille

Klasyczny przepis na znany chyba chyba każdemu kotlet de volaille. Nadziany dużą ilością masła, serem i pietruszką.
Prep Time 30 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • filet z kurczaka 4 (pojedyńcze )
  • ser żółty 80 g
  • bułka tarta (do panierowania)
  • mąka pszenna (do panierowania)
  • jajko 1
  • papryka słodka 1 szczypta
  • papryka ostra 1 szczypta
  • sól, pieprz po 2 szczypty

Pietruszkowe masło

  • masło 100 g
  • czosnek 3 ząbki
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • sól, pieprz po 2 szczypty

Instructions

  • Umyte i oczyszczone filety delikatnie nacinamy tworząc kieszonkę. Równomiernie (dość cienko) rozbijamy mięso w folii spożywczej. Posypujemy papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem z obu stron.
  • Ciepłe masło rozcieramy w miseczce z przeciśniętymi ząbkami czosnku, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
  • Kotlety smarujemy masłem, układamy pokrojony w plasterki ser żółty. Mięso zwijamy i usztywniamy wykałaczkami. Panierujemy w mące, rozbełtanym jajku (z solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą) oraz w bułce tartej. Smażymy na 3 łyżkach oleju zmieszanego z łyżką masła przez około 5 minut. Po tym czasie de volaille przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach około 12 minut. Podawałem z pieczonymi ziemniakami w musztardzie i surówką z marc

Join the Conversation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close