Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
MAKARONY

Makaron ze szpinakiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jak szybko i prosto przygotować makaron ze szpinakiem? Zapoznajcie się z moim poniższym przepisem i przyrządźcie to pyszne danie!


Szpinak – wspaniałe zielone warzywo, którego pochodzenie sięga czasów bardzo dawnej Persji. W Europie pojawił się w okresie średniowiecza, chociaż początkowo nie cieszył nad wyraz wielkim zainteresowaniem. Z czasem zaczął on zdecydowanie poszerzać grono swoich wielbicieli. W dzieciństwie szpinak korzyłem głównie z bajkowym Popeyem, który po porcji tego bogatego w cenne składniki warzywa dostawał niezwykłych i nadnaturalnych sił. Obrazem, który wiele osób ma w pamięci jest tak zwany szpinak stołówkowy – ja osobiście już się z takowym nie spotkałem, jednak wielokrotnie pojawiał się on w różnych filmach i produkcjach. Tak przygotowany szpinak pozostał w pamięci niektórych na tyle silnie, że kojarzą go oni tylko z tej negatywnej strony i nie chcą się ponownie do niego przekonać. Bardzo szkoda! Warzywo to jest niezwykle bogate w witaminy C, B1 i B2, E oraz sole mineralne: żelazo, potas, fosfor, magnez, sód, jod i kwas foliowy. Ponadto szpinak jest bardzo niskokaloryczny! W 100g szpianku znajdują się zaledwie 23,2 kcal. Te zielone liście doskonale komponują się z wieloma składnikami i świetnie smakują w wielu daniach. Doskonałym przepisem na pyszne, proste i szybkie danie ze szpinakiem jest ten makaron ze szpinakiem – kremowy, bardzo prosty w przygotowaniu i uwielbiany zarówo przez dzieci jak i dorosłych.
Wypróbujcie mój sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem:
Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Komentarz

Podziel się swoją opinią