Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Panna cotta z owocowymi musami

Panna cotta z owocowymi musami

Jak przygotować pyszną, waniliową panna cotta z truskawkowym i brzoskwiniowym musem?Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się jej smakiem!
Ilość
0
Panna cotta z owocowymi musami jest jednym z tych deserów, które chyba nigdy mi się nie znudzą. Panna cotta jest deserem, który wywodzi się z Włoch. Zapewne każda babcia zamieszkująca północne Włochy posiada swój najlepszy i sprawdzony przepis na ten deser. Panna cotta powstaje z podgrzania śmietanki wyoskoprocentowej, którą ja mieszam z mlekiem, do wysokiej temperatury i zmieszania jej z pozostałymi składnikami. Gotową śmietankę wylewamy do niewielkich foremek, ramekinów lub słoiczków i chłodzimy w lodówce przez co najmniej kilka godzin. To niestety warunek konieczny, ale oczekiwanie zdecydowanie sie opłaca! Stężoną panna cottę podajcie z prostymi owocowymi musami, które przyrządzicie przez zmiksowanie dowolnych owoców. U mnie są to brzoskwinie i truskawki. Wspaniały deser!  Jeszcze więcej przepisów na desery znajdziecie klikając w poprzedni link.

Panna cotta z owocowymi musami

Jak przygotować pyszną, waniliową panna cotta z truskawkowym i brzoskwiniowym musem?Wypróbuj przepis ze strony Cookuj.pl i zachwyć się jej smakiem!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

Panna cotta:

  • śmietana 30% 500 ml
  • mleko 500 ml
  • wanilia 1 laska
  • białe wino 1 łyżka
  • cukier 160 g
  • żelatyna 6 łyżeczek

Owocowe musy:

  • truskawki 250 g
  • brzoskwinie (z puszki) 250 g
  • cukier brązowy (do smaku)

Wykonanie

  • Żelatynę namoczyć w szklance z 4 łyżkami zimnej wody. Do garnka wlać mleko i śmietankę. Dodać przepołowioną laskę wanilii, cukier i wino. Zagotować i szybko odstawić z ognia. Dodać żelatynę cały czas bardzo energicznie mieszając, by dokładnie się rozpuściła.
  • Przelać do filiżanek lub ramekinów. Odstawić do ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki na kilka godzin. Aby ułatwić wyjęcie panna cotty z foremek, należy włożyć je na kilka sekund do gorącej wody. Podawać z zmiksowanymi (osobno) owocami z łyżką cukru.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      deserypanna cottatruskawkitruskwaki

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!