Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Deser bananowo-karmelowy

Deser bananowo-karmelowy

Wypróbuj przepis z Cookuj.pl na obłędny warstwowy deser bananowo-karmelowy z bitą śmietaną i budyniem. Spraw kulinarną przyjemność sobie i swoim bliskim!
Ilość
0
Deser bananowo-karmelowy. Ostatni deser w słoiczkach przypadł do gustu bardzo wielu osobom, co niezmiernie mnie cieszy! Dzisiejszy przepis jest już setnym na blogu, dlatego musiał być czymś słodkim. Równie obłędny jak poprzedni – deser bananowo-karmelowy. Podobny widziałem kiedyś na Zszywce, zainspirował mnie do zrobienia swojej wersji. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Deser bananowo-karmelowy

Wypróbuj przepis z Cookuj.pl na obłędny warstwowy deser bananowo-karmelowy z bitą śmietaną i budyniem. Spraw kulinarną przyjemność sobie i swoim bliskim!
Czas przygotowania 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • herbatniki 150 g
  • śmietankowy 1 opakowanie budyń (40 g)
  • mleko 500 ml
  • banany 2
  • śmietana 30% 350 ml
  • cukier puder 1 łyżka

Sos karmelowy:

  • cukier 100 g
  • masło 40 g
  • śmietana 30% 60 ml
  • sól 1 szczypta

Wykonanie

  • Cukier wysypujemy równomiernie do garnka z grubym dnem i na małym ogniu doprowadzamy do skarmelizowania. Zajmuje to około 10 minut. Karmelu nie mieszamy, delikatnie potrząsamy garnkiem, aby cukier równomiernie się topił. Warto uważać jednak, by go nie przypalić! Gdy cukier będzie dokładnie rozpuszczony i zacznie nabierać brązowego koloru dorzucamy do niego pokrojone na kawałki masło i bardzo energicznie mieszamy trzepaczką. Ściągamy z ognia i cały czas szybko mieszając dolewamy kremówkę. Gotowy sos pozostawiamy do ostudzenia.
  • Herbatniki przekładamy do naczynia blendera i krótko rozdrabniamy. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego pod koniec 2 łyżki sosu karmelowego. Śmietanę ubijamy na sztywno z połową łyżki cukru pudru. Na dno szklanek przekładamy 1,5 łyżki zmielonych herbatników, 2 łyżki budyniu, pokrojone na plasterki banany, 1,5 łyżki ubitej śmietany. Polewamy łyżką sosu karmelowego i czynności powtarzamy do zakończenia składników. Deser chłodzimy przed podaniem w lodówce.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      bananydeserfeaturedkarmelslider

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!