Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Zielony koktajl z jarmużu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Zobaczcie mój przepis na pyszny i szalenie zdrowy koktajl z jarmużu. Zielona dawka ogromnej ilości witamin, niezwykle pozytywnie wpływających na nasze zdrowie.


Jarmuż do doskonałe zielone warzywo, które wbrew pozorom znane jest już od czasów starożytnocści. Kiedyś określane mianem najbardziej niedocenionego warzywa aktualnie przeżywa swój zdecydowany rozkwit. Określany aktualnie mianem superfood’s, podawany w niemal każdej z większych restauracji oraz na stołach coraz większej ilości osób. Jarmuż jest warzywem zaliczanym do rodziny kapustnych, spokrewniony m.in. z kapustą czy brokułem. Jest bardzo niskokaloryczny! W 100g znajduje się 30 kcal. Kryje w sobie wręcz pokłady żelaza, ale także witaminę K, C a także A wpływającą pozytywnie na stan włosów, skóry i paznokci. Przy przygotowaniu jarmużu warto zwrócić uwagę na fakt, by zachować możliwe jak najwięcej jego wartości odżywczych. W tym koktajlu z jarmużu znajdziecie wszystko co w nim najlepsze, gdyż przygotowany jest on bez jakiejkolwiek obróbki cieplnej. Doskonała dawka zdrowia, którą powinniście wypijać każdego dnia!  Jeszcze więcej moich przepisów na napoje znajdziecie pod tym linkiem.

Koktajl z jarmużu

Pyszny, oczyszczający i orzeźwiający zielony koktajl z jarmużu - wypróbuj go i podaruj sobie dużą dawkę zdrowia w czystej postaci!
Prep Time 5 mins
Total Time 5 mins

Składniki:

  • garści jarmuż 2
  • sztuka banany 1
  • sztuka pomarańcza 1
  • sztuka zielone jabłko 1
  • sztuka kiwi 1
  • łyżeczka soku limonka 1
  • do smaku miód

Instructions

  • Umyte liście jarmużu (oddzielone od twardych łodyg) przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki jabłko, kiwi, banana i pomarańczę. Dolewamy łyżeczkę soku z limonki i miksujemy. Gdyby koktajl był zbyt gęsty możemy dolać trochę wody mineralnej. Ja swojego nie słodziłem, ale oczywiście można dodać jeszcze miód lub cukier.
[/foodiepress]
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: