Zrazy wołowe w sosie własnym

Zrazy wołowe – niekwestionowana klasyka kuchni polskiej. Przyrządzane niejednokrotnie w niemal każdym polskim domu. Poznaj mój doskonały przepis na pyszne zrazy wołowe w sosie własnym. 


Typowa kuchnia polska nie jest niestety kuchnią ani lekką ani dietetyczną. Na swoim facebook’owym profilu obiecałem Wam jednak, że i typowo polskie przepisy będą pojawiać się co jakiś czas na blogu. Tę obietnicę mam zamiar oczywiście dotrzymać, dlatego już dzisiaj mam dla Was przepis na  fenomenalne zrazy wołowe w sosie własnym. Wyszły naprawdę przepyszne! Klasyczne zrazy są daniem znanym w Polsce niemal każdemu – prawdopodobnie ilu kucharzy, tyle różnych przepisów na zrazy. Klasycznie najczęściej podawane w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. U mnie znajdziecie je w towarzystwie bardzo ciekawych klusek – niemieckich szpecli, które przygotowuje się z zaledwie kilku składników i są one doskonałym odpowiednikiem rodzimych klusek kładzionych. Przepisem na szpecle będę chciał podzielić się z Wami w niedalekiej przyszłości, w oddzielnym wpisie. Tymczasem już teraz zapraszam Was do zapoznania sie z moim przepisem na klasyczne zrazy w sosie własnym. Jeszcze więcej moich przepisów z kuchni polskiej znajdziecie pod tym linkiem.

Zrazy

Przygotuj zrazy wołowe z przepisu ze strony Cookuj.pl i ciesz się wspaniałym smakiem idealnie przyrządzonego mięsa tradycyjnej kuchni polskiej. Mniam!
Prep Time 30 mins
Cook Time 2 hrs
Total Time 2 hrs 30 mins

Składniki:

Zrazy:

  • mięso wołowe 1,2 kg
  • łyżek musztarda 6
  • plastrów boczek 10-12
  • większe ogórki kiszone 3-4
  • duża cebula 1

Dodatkowo:

  • duże cebula 2
  • kilka suszonych grzyby
  • kieliszek wytrawnego białe wino 1
  • do podlewania mięsa bulion
  • ziarenka ziele angielskie 3-4
  • sztuki liść laurowy 2
  • łyżki śmietana 18% 3-4
  • łyżeczka masło 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Mięso kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię (należy jednak uważać by nie zrobić w mięsie dziur). Mięso smarujemy łyżeczką musztardy, układamy na nim plasterki boczku, dodajemy 1/2 ogórka i posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Boki delikatnie składamy do środka i zawijamy. Zabezpieczamy wykałaczką.
  • Gotowe zrazy podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Następnie przekładamy je do większego garnka z grubym dnem, a na pozostałym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule. Całość przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, grzyby. Dolewamy pół szklanki bulionu i wino. Doprawiamy solą, pieprzem
  • Całość dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (u mnie zajęło to ponad godzinę) stale mieszając, obracając mięso i w razie potrzeby dolewając bulion. Gotowe zrazy wyciągamy z garnka, a pozostały sos przecieramy przez sitko lub miksujemy (po wyjęciu ziela angielskiego i listków laurowych) Do gładkiego sosu dodajemy śmietanę i łyżeczkę masła. W razie potrzeby zagęszczamy mąką. Zrazy idealnie komponują się z kluskami śląskimi lub niemieckimi szpeclami.

[/foodiepress]

A jak Wy przygotowujecie swoje zrazy wołowe i z czym podajecie je najchętniej?

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close