Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Grzyby

Zrazy wołowe w sosie własnym

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Zrazy wołowe – niekwestionowana klasyka kuchni polskiej. Przyrządzane niejednokrotnie w niemal każdym polskim domu. Poznaj mój doskonały przepis na pyszne zrazy wołowe w sosie własnym. 


Typowa kuchnia polska nie jest niestety kuchnią ani lekką ani dietetyczną. Na swoim facebook’owym profilu obiecałem Wam jednak, że i typowo polskie przepisy będą pojawiać się co jakiś czas na blogu. Tę obietnicę mam zamiar oczywiście dotrzymać, dlatego już dzisiaj mam dla Was przepis na  fenomenalne zrazy wołowe w sosie własnym. Wyszły naprawdę przepyszne! Klasyczne zrazy są daniem znanym w Polsce niemal każdemu – prawdopodobnie ilu kucharzy, tyle różnych przepisów na zrazy. Klasycznie najczęściej podawane w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty. U mnie znajdziecie je w towarzystwie bardzo ciekawych klusek – niemieckich szpecli, które przygotowuje się z zaledwie kilku składników i są one doskonałym odpowiednikiem rodzimych klusek kładzionych. Przepisem na szpecle będę chciał podzielić się z Wami w niedalekiej przyszłości, w oddzielnym wpisie. Tymczasem już teraz zapraszam Was do zapoznania sie z moim przepisem na klasyczne zrazy w sosie własnym. Jeszcze więcej moich przepisów z kuchni polskiej znajdziecie pod tym linkiem.

Zrazy

Przygotuj zrazy wołowe z przepisu ze strony Cookuj.pl i ciesz się wspaniałym smakiem idealnie przyrządzonego mięsa tradycyjnej kuchni polskiej. Mniam!
Prep Time 30 mins
Cook Time 2 hrs
Total Time 2 hrs 30 mins

Składniki:

Zrazy:

  • mięso wołowe 1,2 kg
  • łyżek musztarda 6
  • plastrów boczek 10-12
  • większe ogórki kiszone 3-4
  • duża cebula 1

Dodatkowo:

  • duże cebula 2
  • kilka suszonych grzyby
  • kieliszek wytrawnego białe wino 1
  • do podlewania mięsa bulion
  • ziarenka ziele angielskie 3-4
  • sztuki liść laurowy 2
  • łyżki śmietana 18% 3-4
  • łyżeczka masło 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Mięso kroimy ostrym nożem na cienkie plasterki. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem przez folię (należy jednak uważać by nie zrobić w mięsie dziur). Mięso smarujemy łyżeczką musztardy, układamy na nim plasterki boczku, dodajemy 1/2 ogórka i posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Boki delikatnie składamy do środka i zawijamy. Zabezpieczamy wykałaczką.
  • Gotowe zrazy podsmażamy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Następnie przekładamy je do większego garnka z grubym dnem, a na pozostałym oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebule. Całość przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, grzyby. Dolewamy pół szklanki bulionu i wino. Doprawiamy solą, pieprzem
  • Całość dusimy na niewielkim ogniu do czasu aż mięso będzie miękkie (u mnie zajęło to ponad godzinę) stale mieszając, obracając mięso i w razie potrzeby dolewając bulion. Gotowe zrazy wyciągamy z garnka, a pozostały sos przecieramy przez sitko lub miksujemy (po wyjęciu ziela angielskiego i listków laurowych) Do gładkiego sosu dodajemy śmietanę i łyżeczkę masła. W razie potrzeby zagęszczamy mąką. Zrazy idealnie komponują się z kluskami śląskimi lub niemieckimi szpeclami.

[/foodiepress]

A jak Wy przygotowujecie swoje zrazy wołowe i z czym podajecie je najchętniej?

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: