Penne ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Penne ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Można powiedzieć, że szparagowy sezon rozpoczął się na dobre :) Dzisiaj mam dla Was szybki i pyszny makaron ze szparagami i szynką szwarcwaldzką. Więcej moich przepisów na szparagi znajdziecie TUTAJ.

Penne ze szparagami i szynką szwarcwaldzką

Wypróbuj ten przepyszny przepis ze strony Cookuj.pl na makaron penne ze szparagami i szynką szwarcwaldzką w kremowym sosem śmietanowym. Idealny obiad!

Składniki:

  • makaron (penne) 350 g
  • zielone szparagi 1 pęczek
  • szynka szwarcwaldzka 10 plastrów
  • czosnek 1 ząbek
  • żółtka 4
  • śmietana 30% 1/2 szklanki
  • parmezan (tarty) duża garść
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Makaron gotujemy al dente. Szparagi kroimy na ukośne kawałeczki. Gotujemy je w większym garnku przez około 2-3 minuty. Odcedzamy. Na dużej patelni podsmażamy przez minutę pokrojoną ma mniejsze kawałki szynkę. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy makaron i szparagi. Żółtka mieszamy dokładnie ze śmietanką. Wlewamy do makaronu energicznie mieszając i po chwili zdejmujemy go z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close