Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Szparagi z jajkiem i koperkowym sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem i koperkowym sosem holenderskim

Ilość
0
Klasyczne połączenie, ale jakie pyszne! Nie mogło zabraknąć go na blogu.

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim - niezwykle pyszne połączenie z dodatkiem koperku.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • szynka szwarcwaldzka (można pominąć) kilka plastrów

Jajka w koszulce:

  • jajka 2
  • woreczki 2
  • olej 2 łyżki

Sos holenderski:

  • żółtka 2
  • masło 50 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperek 1

Wykonanie

  • Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki. Włożyć do garnka z wrzącą wodą z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gotować (zależnie od grubości) przez ok. 4-8 minut.
  • Do woreczka wlać olej i dokładnie rozprowadzić. Wbić jajko, szczelnie zawinąć i włożyć do wrzącej wody. Gotować przez ok. 3 minuty. Po wyciągnięciu z wody woreczek należy przeciąć i wyjąć jajko. Można oczywiście jajka przyrządzić klasycznym sposobem, jednak ten jest wg. mnie lepszy.
  • Żółtka dokładnie ubić na puszystą masę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem (można w kąpieli wodnej, uważając by żółtka się nie ścięły). Następnie cały czas energicznie mieszając dolewać roztopione, gorące masło. Ubijać do czasu, aż powstanie nam dość gęsty sos. Pod koniec dodać drobno posiekany koperek. Wymieszać.
  • Szparagi wyłożyć na talerz, na nich położyć jajko w koszulce i polać sosem. Podawać z szynka parmeńską, szwarcwaldzką... (opcjonalnie)

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      obiadsezonoweszparagi

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!