Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
NA CIEPŁO

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Szparagi zapiekane w cieście francuskim. Sezon na szparagi trwa i trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Dzisiaj znów dorwałem szparagi i nie mogłem przejść obok nich obojętnie. Takie zapiekane w cieście francuskim to czysta poezja. Więcej moich przepisów na szparagi znajdziecie TUTAJ.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szukasz sposobu na wykorzystanie szparagów? Ten przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim z Cookuj.pl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • pęczek zielone szparagi 1
  • większy porstokoątny kawałek ciasto francuskie 1
  • szynka szwarcwaldzka 80 g
  • żółtka 1
  • łyżki mleko 2
  • tarty parmezan 80 g
  • sól pieprz

Instructions

  • Szparagi pozbawić twardych końcówek, opłukać i osuszyć. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na 8 kwadratów (o boku ok. 8-10 cm). Szparagi (po 2 sztuki) dokładnie zawinąć szynką. Kwadraty z ciasta posypać łyżeczką startego parmezanu, na nich po ukosie położyć owinięte szparagi. Końce ciasta dokładnie złączyć. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 10-12 minut.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

Write A Comment

Oceń przepis: