Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szparagi zapiekane w cieście francuskim. Sezon na szparagi trwa i trzeba go jak najlepiej wykorzystać. Dzisiaj znów dorwałem szparagi i nie mogłem przejść obok nich obojętnie. Takie zapiekane w cieście francuskim to czysta poezja. Więcej moich przepisów na szparagi znajdziecie TUTAJ.

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szukasz sposobu na wykorzystanie szparagów? Ten przepis na szparagi zapiekane w cieście francuskim z Cookuj.pl jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • iasto francuskie 1 większy prostokątny kawałek c
  • szynka szwarcwaldzka 80 g
  • żółtko 1
  • mleko 2 łyżki
  • parmezan (tarty) 80 g
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Szparagi pozbawić twardych końcówek, opłukać i osuszyć. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować i pokroić na 8 kwadratów (o boku ok. 8-10 cm). Szparagi (po 2 sztuki) dokładnie zawinąć szynką. Kwadraty z ciasta posypać łyżeczką startego parmezanu, na nich po ukosie położyć owinięte szparagi. Końce ciasta dokładnie złączyć. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i piec w temperaturze 220 stopni przez około 10-12 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close