Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
OBIAD

Szparagowa zupa krem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Szparagowa zupa krem. Pierwszy szparagowy przepis na blogu. Zapewniam, że szybki i bardzo pyszny. Koniecznie spróbujcie takiej zupy! Więcej moich przepisów na zupy znajdziecie TUTAJ.

Szparagowa zupa krem

Przepis na delikatną i wykwintną w smaku szparagowa zupa krem z zielonych i białych szparagów. Zastanawiasz się jak smakuje? Przygotuj ją i się przekonaj!
Prep Time 5 mins
Cook Time 35 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • większe cebula 2
  • większy ziemniaki 1
  • białe szparagi 500 g
  • zielone szparagi 350 g
  • szklanki bulion 3
  • ząbki czosnek 1-2
  • śmietana 30% 90 ml
  • szczypta gałka muszkatołowa
  • sól pieprz

Opcjonalnie*

  • do posypania parmezan

Instructions

  • Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Gdy się zeszkli dodajemy do niej przeciśnięty czosnek i po chwili pokrojone w kostkę ziemniaki. Szparagi myjemy, białe obieramy (delikatnie, od główki w dół) zielone tego nie wymagają. Kroimy je na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Całość podsmażamy około 7 minut, następnie dolewamy bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut.
  • Gdy warzywa staną się miękkie dolewamy śmietankę i zupę miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy ciepłą, udekorowaną podsmażonymi szparagami ze szczyptą soli i ewentualnie tartym parmezanem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

4 komentarze

Reply To Piotr Cancel Reply

Oceń przepis: