Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIA POLSKA

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami. Dzisiaj zapraszam Was na danie z obiecanej kuchni polskiej. Klasyka gatunku, której nie mogło zabraknąć na blogu. Kotlety mielone, młode ziemniaczki i buraczki zasmażane.  Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami

Wypróbuj ten doskonały przepis na kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami - przygotuj sobie lub swojej rodzinie klasyczny obiad kuchni polskiej!
Prep Time 20 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 45 mins

Składniki:

Kotlety mielone

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • bułka 1
  • do namoczenia mleko
  • jajko 1
  • większa cebula 1
  • ząbki czosnek 2
  • mały pęczek szczypiorek 1
  • do obtoczenia bułka tarta
  • oliwa
  • sól pieprz

Buraczki zasmażane

  • buraki 500 g
  • kwaśnych jabłka 1,5
  • niewielka cebula 1
  • łyżeczka cukier 1
  • łyżeczka mąka pszenna 1
  • do smaku sok z cytryny
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki 500 g
  • kostki masło 1/2
  • niewielkiego pęczku koperek 1/2
  • sól

Instructions

  • Bułkę namoczyć w miseczce z mlekiem. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso zmielić, przełożyć do miski. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę z czosnkiem, drobno posiekany szczypior. Doprawić intensywnie solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić. Formować okrągłe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w mundurkach. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany koperek i posolić. Polać dokładnie ziemniaki przed podaniem.
  • Buraki dokładanie wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości (ok. 1h). Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Osobno zetrzeć jabłko. Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć chwilę na oleju. Następnie cały czas mieszając dodać mąkę i starte jabłka. Dolać pół szklanki wrzątku i dusić jabłka przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodać buraczki. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać kilka kropel soku z cytryny.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

  1. Zestaw idealny, jeden z ulubionych obiadów mojej córci, ja jak robię mielone to jako dodatek zawsze pierwsze na myśl przychodzą mi burczki :) I wiesz co, takiego mi smaka narobiłeś że muszę jutro zrobić taki obiadek ;) Pozdrawiam :)

Write A Comment

Oceń przepis: