Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami

Wypróbuj ten doskonały przepis na te kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami i przygotuj swojej rodzinie klasyczny obiad kuchni polskiej!
Ilość
0
Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami. Dzisiaj zapraszam Was na danie z obiecanej kuchni polskiej. Klasyka gatunku, której nie mogło zabraknąć na blogu. Kotlety mielone, młode ziemniaczki i buraczki zasmażane.  Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami

Wypróbuj ten doskonały przepis na kotlety mielone z młodymi ziemniakami i buraczkami - przygotuj sobie lub swojej rodzinie klasyczny obiad kuchni polskiej!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 25 minutes
Całkowity czas 45 minutes

Składniki:

Kotlety mielone

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • bułka 1
  • mleko (do namoczenia)
  • jajko 1
  • cebula 1 większa
  • czosnek 2 ząbki
  • szczypiorek 1 mały pęczek
  • bułka tarta (do obtoczenia)
  • oliwa
  • sól, pieprz (do smaku)

Buraczki zasmażane

  • buraki 500 g
  • jabłka (kwaśne) 1,5
  • cebula 1 niewielka
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz (do smaku)

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki 500 g
  • masło 1/2 kostki
  • koperek 1/2 niewielkiego pęczku
  • sól (do smaku)

Wykonanie

  • Bułkę namoczyć w miseczce z mlekiem. Na oliwie podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i przeciśnięte ząbki czosnku. Mięso zmielić, przełożyć do miski. Dodać jajko, odciśniętą bułkę, cebulkę z czosnkiem, drobno posiekany szczypior. Doprawić intensywnie solą i pieprzem. Mięso dokładnie wyrobić. Formować okrągłe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
  • Ziemniaki dokładnie wyszorować. Ugotować w mundurkach. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany koperek i posolić. Polać dokładnie ziemniaki przed podaniem.
  • Buraki dokładanie wyszorować i ugotować w mundurkach do miękkości (ok. 1h). Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Osobno zetrzeć jabłko. Cebulkę pokroić w bardzo drobną kostkę i podsmażyć chwilę na oleju. Następnie cały czas mieszając dodać mąkę i starte jabłka. Dolać pół szklanki wrzątku i dusić jabłka przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodać buraczki. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby dodać kilka kropel soku z cytryny.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      kotlety mielonekuchnia polskaobiad

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!