Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
OBIAD

Recenzja noży GERPOL + przepis na kurczaka po meksykańsku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Kurczak po meksykańsku, pyszne pieczone ziemniaki… wszystko w pikantnym klimacie z nutą kolendry. Wspaniałe połączenie. Jest to pierwszy przepis na blogu z kategorii “krok po kroku”. Jak Wam się podoba takie rozwiązanie? Koniecznie podzielcie się swoją opinią. W tym wpisie znajdziecie również recenzję świetnych noży marki Gerpol. Zapraszam do lektury :)

……………………………………………………………………………………….………….

Print Friendly and PDF

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go znajomym! :)

 
Ilość: 3-4 osoby.
Poziom trudności: średni
Czas wykonywania: ok. 30 minut + czas marynowania
 
…………………………………………………………………………………………………….


Składniki:

Kurczak:


– 1 podwójna pierś z kurczaka
– 1-2 ząbki czosnku
– 1/2 limonki (sok i skórka)
– solidna szczypta:
  • papryki słodkiej
  • mielonej kolendry
– szczypta:
  • papryki ostrej
  • oregano
  • tymianku
  • pieprzu czerwonego 
– oliwa

Ziemniaki:
– 1kg ziemniaków
– 2-3 ząbki czosnku
– papryka słodka
– papryka ostra
– oregano
– oliwa

Prosta sałatka:
– 2 garści sałaty
– kilka pomidorków truskawkowych
– pół zielonej papryki
– 3-4 rzodkiewki
– sok z limonki
– oliwa
– sól
– pieprz 


Wykonanie:



Kurczaka myję, osuszam i oczyszczam z niedoskonałości. Następnie kroję na mniejsze części.


Mięso delikatnie rozbijam tłuczkiem i przekładam do miseczki.


Limonkę “masuję”, przekrawam i z połowy wyciskam sok oraz ścieram skórkę.


Wszystkie przyprawy łączę w miseczce, dodaję do kurczaka, mieszam. Odkładam do lodówki na minimum 40 minut.


Pomidorki, rzodkiewkę i paprykę kroję. Dodaję do miski z umytą i osuszoną sałatą.


Do sałatki dolewam oliwę, ocet balsamiczny, doprawiam solą i pieprzem.


Ziemniaki obieram, kroję na cztery części. Przekładam do garnka ze szczyptą soli i krótko gotuję (3-4 minuty)


Podgotowane ziemniaki przekładam do naczynia żaroodpornego. Posypuję mieszanką papryki słodkiej, ostrej i oregano. Dolewam kilka kropel oliwy, dokładnie mieszam. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Czas zależy od wielkości ziemniaków. Kilka minut przed wyciągnięciem, na rozgrzanej patelni z łyżką oleju smażę kotlety. Podaję.

Smacznego! :)

W przepisie miałem okazję przetestować noże z serii NKB5 marki Gerpol. Jak mi się z nimi pracowało? Odpowiedź poniżej.


Ostrza noży stworzone są ze stali molibdenowo-wanadowej. Są one naprawdę ostre i bez problemu radzą sobie z prawie każdym produktem spożywczym. Rękojeść noży jest drewniana. Wykonana z drewna PAKKA. Noże są w pełni odporne na odkształcanie, kruszenie, rdzewienie. Bardzo solidne wykonanie i szeroka dostępność to ich kolejny plus. 

Nóż szefa kuchni 20 cm:

Jest to nóż, który zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu.
Jego ostrze jest zakrzywione. Zwęża się również ku wierzchołkowi na niemal całej długości, by pozwolić na dokładniejsze cięcia. Idealnie dopasował się do mojej dłoni, przez co krojenie nim jest nie tylko łatwe, szybkie ale i przyjemne.

Nóż do warzyw 9 cm:

Jest to drugi w kolejności nóż, który najbardziej mi się spodobał. Jest mały, poręczny i bardzo ostry. Świetnie kroi się nim zarówno cebulę jak i ogórki, pomidory, wszelkie inne warzywa i owoce. Jest to nóż, który zdecydowanie każdy powinien mieć w domu.

Tasak 18cm:

Tasak pomimo, że wydaje się być nożem dość dużym, w rzeczywistości jest naprawdę bardzo poręczny. Dobrze sprawuje się w kuchni chińskiej, np. przy krojeniu warzyw w słupki. Nie jest on niezbędny w kuchni, jednak warto go mieć.


Nóż uniwersalny 12 cm:

Jak sama nazwa wskazuje, nóż ma uniwersalne zastosowanie. Można nim bez problemu kroić, obierać, wykrawać, oczyszczać. Nóż bardzo dobrze się sprawuję, jednak bez problemu zastępują go pozostałe.

Podsumowując, noże polskiej marki Gerpol bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły. Solidne wykonanie, odporność na wszelkie czynniki i bardzo dobre ostrze – które jest przecież najważniejsze. Naprawdę z czystym sercem mogę Wam je polecić. Po więcej informacji zapraszam na stronę fnsgerpol.pl, dowiecie się tam również gdzie możecie zakupić noże w swojej okolicy.

  

Autor

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

1 Komentarz

  1. Rewelacja! Kawał dobrej roboty Piotrze, podziwiam :) Zdjęcia są tak ładne (aczkolwiek jak dla mnie jest ich ciut dużo) że w pewnym momencie zapomniałam jaki to właściwie przepis bo skupiałam się na samych pojedynczych fotkach ;) Pomysł świetny! I ciekawa jestem czy miałeś fotografa do pomocy czy sam to wszystko ogarnąłęś?

Podziel się swoją opinią