fbpx

Papryki faszerowane w meksykańskim stylu

Papryki faszerowane w meksykańskim stylu. Papryki faszerowanie – brzmi banalnie, prawda? Dzisiaj przedstawiam Wam je w nieco innej wersji, bogatszej smakowo, bardziej pikantnej i intensywnej. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Papryki faszerowane w meksykańskim stylu

Papryki faszerowane w meksykańskim stylu to idealny obiad dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie Ci mniej niż 40 minut! Spróbuj ich już teraz!
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 30 minutes
Całkowity czas 40 minutes

Składniki:

  • papryka 8 sztuk
  • kukurydza 1 puszka
  • fasola czerwona 1 puszka
  • szalotka 2 sztuki
  • mięso mielone wołowe 500 g
  • ryż 1 szklanka
  • bulion 3 szklanki
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • papryka słodka duża szczypta
  • papryka ostra duża szczypta
  • kurkuma szczypta
  • sól, pieprz (do smaku)
  • oliwa

Wykonanie

  • Paprykom odkrawamy wierzch, tzw "czapeczki". Resztę oczyszczamy, myjemy i osuszone układamy w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu.
  • Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażamy przez ok 5 minut na oliwie, następnie dosypujemy ryż, smażymy go jeszcze przez 2 minuty, a następnie zalewamy 2 szklankami bulionu. Pozostałą część bulionu odstawiamy na później. Do gotującego się ryżu dodajemy szczyptę kurkumy, papryki słodkiej i ostrej. Przykrywamy, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn, pamiętając by go co jakiś czas przemieszać.
  • Na większej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drugą posiekaną szalotkę. Gdy ładnie się zeszkli dorzucamy zmielone mięso i smażymy do zbrązowienia. Dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Gdy ryż będzie gotowy mieszamy go z zawartością patelni. Doprawiamy ponownie papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem.
  • Wnętrza papryk wypełniamy przygotowanym farszem i przykrywamy "czapeczkami". Na spód naczynia wylewamy pozostałą szklankę bulionu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut co jakiś czas podlewając papryki.

Join the Conversation

  1. Rewelacyjny pomysł! Zaśliniłam monitor na samą myśl jak to musi smakować! To meksykańskie nadzienie to strzał w dziesiątkę! :))

  2. Wspaniały przepis! Bardzo lubię kuchnię meksykańską i te papryczki zjadłabym z ogromną chęcią;)

  3. Świetny pomysł na obiad, moje smaki

  4. Bardzo apetyczne ,jesienne danie.

  5. Pychotka, uwielbiam kuchnię meksykańską. Idealne na nadchodzące chłodne dni :)

  6. StoŁyżekSzczęścia says:

    Po meksykańsku na pewno pyszne – ja bardzo lubię czerwoną fasolę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close