Papryki faszerowane w meksykańskim stylu

Papryki faszerowane w meksykańskim stylu. Papryki faszerowanie – brzmi banalnie, prawda? Dzisiaj przedstawiam Wam je w nieco innej wersji, bogatszej smakowo, bardziej pikantnej i intensywnej. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Papryki faszerowane w meksykańskim stylu

Papryki faszerowane w meksykańskim stylu to idealny obiad dla całej rodziny, którego przygotowanie zajmie Ci mniej niż 40 minut! Spróbuj ich już teraz!
Prep Time 10 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

  • papryka 8 sztuk
  • kukurydza 1 puszka
  • fasola czerwona 1 puszka
  • szalotka 2 sztuki
  • mięso mielone wołowe 500 g
  • ryż 1 szklanka
  • bulion 3 szklanki
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • papryka słodka duża szczypta
  • papryka ostra duża szczypta
  • kurkuma szczypta
  • sól, pieprz (do smaku)
  • oliwa

Instructions

  • Paprykom odkrawamy wierzch, tzw "czapeczki". Resztę oczyszczamy, myjemy i osuszone układamy w posmarowanym oliwą żaroodpornym naczyniu.
  • Pokrojoną w kostkę szalotkę podsmażamy przez ok 5 minut na oliwie, następnie dosypujemy ryż, smażymy go jeszcze przez 2 minuty, a następnie zalewamy 2 szklankami bulionu. Pozostałą część bulionu odstawiamy na później. Do gotującego się ryżu dodajemy szczyptę kurkumy, papryki słodkiej i ostrej. Przykrywamy, gotujemy do czasu aż ryż wchłonie cały płyn, pamiętając by go co jakiś czas przemieszać.
  • Na większej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drugą posiekaną szalotkę. Gdy ładnie się zeszkli dorzucamy zmielone mięso i smażymy do zbrązowienia. Dodajemy odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Gdy ryż będzie gotowy mieszamy go z zawartością patelni. Doprawiamy ponownie papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem.
  • Wnętrza papryk wypełniamy przygotowanym farszem i przykrywamy "czapeczkami". Na spód naczynia wylewamy pozostałą szklankę bulionu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut co jakiś czas podlewając papryki.

Join the Conversation

  1. Rewelacyjny pomysł! Zaśliniłam monitor na samą myśl jak to musi smakować! To meksykańskie nadzienie to strzał w dziesiątkę! :))

  2. Wspaniały przepis! Bardzo lubię kuchnię meksykańską i te papryczki zjadłabym z ogromną chęcią;)

  3. Świetny pomysł na obiad, moje smaki

  4. Bardzo apetyczne ,jesienne danie.

  5. Pychotka, uwielbiam kuchnię meksykańską. Idealne na nadchodzące chłodne dni :)

  6. StoŁyżekSzczęścia says:

    Po meksykańsku na pewno pyszne – ja bardzo lubię czerwoną fasolę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close