Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone. Pamiętam kiedy pierwszy raz robiłem ciasto z dodatkiem warzyw. Była to bodajże marchewka. Pamiętam również moje ówczesne sceptycznie nastawienie. Jakież było moje zaskoczenie, gdy to ciasto wyszło pyszne. Szukałem więc wciąż nowych inspiracji na „warzywne słodkości” i w końcu powstało to pyszne ciasto. Delikatnie wilgotne, z chrupiącymi orzechami, przełożone kremem z dodatkiem serka mascarpone. Wypróbujcie je koniecznie. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone

Ciasto dyniowe z orzechami, granatem i kremem mascarpone - delikatnie wilgotne, przełożone kremem mascarpone. Wypróbuj ten doskonały przepis!
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins

Składniki:

  • surowej, obranej dynia 300 g
  • jajka 3
  • szklanki cukier brązowy 1,5
  • łyżki cukier z wanilią 2
  • olej 225 ml
  • brzoskwinie 2
  • wiórki kokosowe 70 g
  • orzechy laskowe 70 g
  • mąka pszenna 300 g
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • łyżeczki soda oczyszczona 1,5

Dodatkowo

  • śmietana 30% 250 g
  • mascaropne 100 g
  • łyżka cukier puder 1
  • łyżeczka ekstrakt waniliowy 1

Instructions

  • Jajka ubijamy z cukrem brązowym i waniliowym na jasną, puszystą masę. Następnie, bardzo delikatnym strumieniem, nadal ubijając, do masy dolewamy olej. Obraną dynię ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach i dodajemy ją do masy. Dorzucamy również wiórki kokosowe, posiekane orzechy laskowe i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Masę krótko miksujemy na wolnych obrotach. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy ją do pozostałych składników. Dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni Celsjusza przez około 60 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy patyczkiem.
  • Zupełnie wystudzone ciasto przekrawamy na pół. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem puderem i ekstraktem z wanilii. Pod koniec dorzucamy serek mascarpone i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. 2/3 masy rozsmarowyjemy na 1 blacie ciasta i przykrywamy. Wierzch pokrywamy resztą kremu. Dekorujemy posiekanymi orzechami i pestkami granatu.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

6 komentarzy

  1. również jestem fanką warzywnych wypieków :) a moje pierwsze z warzyw to również była marchewka :)

Write A Comment

Oceń przepis: