fbpx

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach. Ostatnio zauważyłem, że na blogu pojawia się zdecydowanie za mało propozycji śniadaniowych, stąd od niedawna zobaczyć możecie ich niewielki przypływ :) Dzisiaj propozycja znana z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Szakszuka, a właściwie Szakshouka to wspaniały, aromatyczny sos pomidorowy z gotowanymi w nim jajkami. Podany z tostem lub świeżym pieczywem wprost z patelni stanowi fantastyczny początek jak i koniec dnia. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach - pyszna śniadaniowa propozycja wywodząca się z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Spróbuj!
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania/pieczenia 15 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • jajka 2
  • pomidory 1 puszka
  • papryka 1 niewielka
  • szalotka 1 większa
  • czosnek 2 ząbki
  • przecier pomidorowy 1 łyżeczka
  • ocet balsamiczny 1 łyżeczka
  • kumin szczypta
  • cukier szczypta
  • papryka słodka szczypta
  • papryka ostra szczypta
  • natka pietruszki mały pęczek
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Wykonanie

  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę lub paski paprykę i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze około 7-10 minut. Gotowe danie posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Join the Conversation

  1. Prezentuje się bajecznie! :>

  2. z chęcią bym spróbowała :)

  3. Od takiego śniadania można zaczynać dzień :)

  4. jestem zakochana w tych jajkach, uwielbiam to połączenie pomidory i jajka :)

  5. Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie robiłam jajka w ten sposób i chętnie spróbuję :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close