Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach. Ostatnio zauważyłem, że na blogu pojawia się zdecydowanie za mało propozycji śniadaniowych, stąd od niedawna zobaczyć możecie ich niewielki przypływ :) Dzisiaj propozycja znana z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Szakszuka, a właściwie Szakshouka to wspaniały, aromatyczny sos pomidorowy z gotowanymi w nim jajkami. Podany z tostem lub świeżym pieczywem wprost z patelni stanowi fantastyczny początek jak i koniec dnia. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach

Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach - pyszna śniadaniowa propozycja wywodząca się z kuchni izraelskiej, marokańskiej i egipskiej. Spróbuj!
Prep Time 5 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

  • jajka 2
  • puszka pomidory 1
  • niewielka papryka 1
  • większa szalotka 1
  • ząbki czosnek 2
  • łyżeczka przecier pomidorowy 1
  • łyżeczka ocet balsamiczny 1
  • szczypta kumin
  • szczypta cukier
  • szczypta papryka słodka
  • szczypta papryka ostra
  • mały pęczek natka pietruszki
  • sól pieprz
  • oliwa

Instructions

  • Szalotkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę lub paski paprykę i pomidory z puszki. Doprawiamy kuminem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet balsamiczny. Solimy i pieprzymy. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 5-7 minut. Po tym czasie do sosu wbijamy jajka, patelnie przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze około 7-10 minut. Gotowe danie posypujemy obficie natką pietruszki. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

  1. masło ghee Reply

    Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie robiłam jajka w ten sposób i chętnie spróbuję :)

Write A Comment

Oceń przepis: