Świąteczne, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Kokosmakronen, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe Dzisiaj chciałbym Wam zaproponować ciasteczka, na które receptura przybyła do mojego domu z Niemiec już lata temu. Kokosmakronen, bo tak brzmi ich oryginalna nazwa, w Niemczech przygotowywane są już w okresie adwentowym. Tradycyjnie, na okrągłych opłatkach z dodatkiem kokosu i skórki z cytryny. Są bardzo zbliżone do naszych rodzimych kokosanek. Zapraszam Was do wypróbowania. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.



W tym przepisie przyda Ci się:

Rękaw cukierniczy z tylkami Tala – 6 elementów
Stolnica szklana z podziałką Varsity Mason Cash

Mikser Artisan 125








Świąteczne, bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe

Kokosmakronen, czyli bezowe ciasteczka kokosowo-cytrynowe. W Niemczech tradycyjnie wypiekane już w okresie Adwentu. Jak je zrobić? Zobacz przepis!
Prep Time 15 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • białka 2
  • cukier puder 125 g
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • wiórki kokosowe 150 g
  • opłatki okrągłe (o śr. 5 cm) 30
  • sól szczypta

Instructions

  • Białka przekładamy do misy miksera. Dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Gdy zaliczą test "miski nad głową" stopniowo, cały czas ubijając, po łyżce dodajemy cukier puder. Gdy piana będzie już mocno sztywna i lśniąca dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz dosypujemy kokos. Mieszamy delikatnie szpatułką. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy na niej w niewielkich odstępach opłatki.
  • Na opłatki za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżeczki wykładamy bezową masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Gotowe zdejmujemy z blachy, studzimy, przechowujemy w pudełku.

Join the Conversation

  1. Muszą się rozpływać w ustach:))

  2. Nawet na ciepło muszą smakować przepysznie :D

  3. Pyszne, delikatne, lekkie ciasteczka :)

  4. Spokojnych, radosnych, spędzonych w gronie najbliższych, świąt! :)

  5. Anonimowy says:

    One nazywają się w Niemczech kokosmakronen nie kokosmakaronen.

  6. Ależ one są delikatne i dietetyczne ;) Pyszna propozycja z serii "coś fit na słodko".

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close