Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Boże Narodzenie

Świąteczne pierniczki

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Świąteczne pierniczki. Pierniczki to zdecydowanie jedna z tych rzeczy, które najbardziej kojarzą mi się ze świąteczną atmosferą – oczywiście od tej słodkiej, kulinarnej strony. Dzisiaj zapraszam Was po świetny przepis na takie, które z łatwością wykonacie w domu, a ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością.Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.



W tym przepisie przyda Ci się:

Foremki i stemple do ciastek w zestawie Mastrad
Wałek kuchenny marmurowy Judge

Mikser Artisan 125








Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki to zdecydowanie pozycja bez której ciężko wyobrazić sobie Święta. Zobacz sprawdzony przepis na pierniczki, które Cię nie zawiodą!
Prep Time 40 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

  • masło 180 g
  • cukier puder 180 g
  • miód 280 g
  • jajka 2
  • żółtka 3
  • łyżeczki imbir 3/4
  • łyżeczki kakao 2
  • łyżeczki cynamon 1,5
  • łyżeczki proszek do pieczenia 1/3
  • szczypta sól

Lukier do dekoracji:

  • z 1 jajka białka
  • nieco ponad szklanka cukier puder

Instructions

  • Miód, cukier puder i masło roztapiamy w nieprzywierającym garnku do połączenia się składników. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, imbir, kakao oraz szczyptę soli. Mieszamy na małych obrotach, następnie dodajemy całe jajka, żółtka i zupełnie zimną miodową masę. Na większych obrotach mieszamy, miksujemy krótko, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4mm. Wycinamy ulubione kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 6 minut (pierniczki nie mogą się zbytnio przypiec, ponieważ mogą wyjść twarde i niesmaczne) Gotowe odstawiamy do wystudzenia, a następnie możemy dekorować lukrem (cukier mieszamy bardzo dokładnie z białkiem, do uzyskania białej, dość gęstej masy). W moim domu tę czynność wykonuję się jednak tuż przed świętami - dlaczego? Taka już niepisana tradycja.

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

9 komentarzy

  1. Jak dla mnie najlepszy lukier do dekoracji pierniczków jest właśnie z białek, dobrze trzyma nadany kształt ;)

  2. Ja jeszcze swoich pierniczków nie zrobiłam ! Zgroza :{ Ale twoje tak pięknie wyglądają, że chyba dziś się zabiorę i za moje :)

  3. Pierniczki muszą być! Ja oprócz pierniczków miałam aspirację zrobić domek, ale nie wiem czy zdążę, bo już mi weekend rodzinka zaplanowała :)

  4. Mam tylko pytanie a propos lukru do pierniczków: jak długo mogą leżeć pierniczki z takim lukrem? Czy jest jakieś ograniczenie ponieważ jest zrobiony z surowego białka? Pytam ze względu na dzieci :) I jeszcze czy można dodać do lukru soku z cytryny i ile? Z góry dziękuje za odpowiedzi :)

    • cookuj.pl Reply

      Pierniczki mogą leżeć bardzo długo, nawet do roku :) Białko po zmieszaniu z taką ilością cukru nie psuje się. Jeśli obawiamy się surowego białka, z różnych względów, polecam krótko sparzyć jajko w skorupce przed oddzieleniem, ewentualnie użyć białka pasteryzowanego (czego osobiście nie stosuję). Co do soku z cytryny, jak najbardziej możemy dodać kilka kropel, jednak niewiele, by lukier nie zrobił się zbyt płynny, a po udekorowaniu się nie kruszył :)

      Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt, Piotr ?

Write A Comment

Oceń przepis: