Świąteczne pierniczki. Pierniczki to zdecydowanie jedna z tych rzeczy, które najbardziej kojarzą mi się ze świąteczną atmosferą – oczywiście od tej słodkiej, kulinarnej strony. Dzisiaj zapraszam Was po świetny przepis na takie, które z łatwością wykonacie w domu, a ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością.Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
W tym przepisie przyda Ci się:



Świąteczne pierniczki
Świąteczne pierniczki to zdecydowanie pozycja bez której ciężko wyobrazić sobie Święta. Zobacz sprawdzony przepis na pierniczki, które Cię nie zawiodą!
Składniki:
- masło 180 g
- cukier puder 180 g
- miód 280 g
- jajka 2
- żółtka 3
- imbir 3/4 łyżeczki
- kakao 2 łyżeczki
- cynamon 1,5 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
- sól szczypta
Lukier do dekoracji:
- białka z 1 jajka
- cukier puder nieco ponad szklanka
Instructions
- Miód, cukier puder i masło roztapiamy w nieprzywierającym garnku do połączenia się składników. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, imbir, kakao oraz szczyptę soli. Mieszamy na małych obrotach, następnie dodajemy całe jajka, żółtka i zupełnie zimną miodową masę. Na większych obrotach mieszamy, miksujemy krótko, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4mm. Wycinamy ulubione kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 6 minut (pierniczki nie mogą się zbytnio przypiec, ponieważ mogą wyjść twarde i niesmaczne) Gotowe odstawiamy do wystudzenia, a następnie możemy dekorować lukrem (cukier mieszamy bardzo dokładnie z białkiem, do uzyskania białej, dość gęstej masy). W moim domu tę czynność wykonuję się jednak tuż przed świętami - dlaczego? Taka już niepisana tradycja.
najlepsze w świętach są właśnie pierniczki ,i pomarańcze :)
Jak dla mnie najlepszy lukier do dekoracji pierniczków jest właśnie z białek, dobrze trzyma nadany kształt ;)
obowiązkowa pozycja na święta :)
Ja jeszcze swoich pierniczków nie zrobiłam ! Zgroza :{ Ale twoje tak pięknie wyglądają, że chyba dziś się zabiorę i za moje :)
Pierniczki muszą być! Ja oprócz pierniczków miałam aspirację zrobić domek, ale nie wiem czy zdążę, bo już mi weekend rodzinka zaplanowała :)
To my chcemy takie pierniczki bez lukru :)
Pyszne :)
Mam tylko pytanie a propos lukru do pierniczków: jak długo mogą leżeć pierniczki z takim lukrem? Czy jest jakieś ograniczenie ponieważ jest zrobiony z surowego białka? Pytam ze względu na dzieci :) I jeszcze czy można dodać do lukru soku z cytryny i ile? Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
Pierniczki mogą leżeć bardzo długo, nawet do roku :) Białko po zmieszaniu z taką ilością cukru nie psuje się. Jeśli obawiamy się surowego białka, z różnych względów, polecam krótko sparzyć jajko w skorupce przed oddzieleniem, ewentualnie użyć białka pasteryzowanego (czego osobiście nie stosuję). Co do soku z cytryny, jak najbardziej możemy dodać kilka kropel, jednak niewiele, by lukier nie zrobił się zbyt płynny, a po udekorowaniu się nie kruszył :)
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt, Piotr ?