Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki to zdecydowanie pozycja bez której ciężko wyobrazić sobie Święta. Zobacz sprawdzony przepis na pierniczki, które Cię nie zawiodą!
Ilość
0
Świąteczne pierniczki. Pierniczki to zdecydowanie jedna z tych rzeczy, które najbardziej kojarzą mi się ze świąteczną atmosferą – oczywiście od tej słodkiej, kulinarnej strony. Dzisiaj zapraszam Was po świetny przepis na takie, które z łatwością wykonacie w domu, a ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością.Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.



W tym przepisie przyda Ci się:

Foremki i stemple do ciastek w zestawie Mastrad
Wałek kuchenny marmurowy Judge

Mikser Artisan 125








Świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki to zdecydowanie pozycja bez której ciężko wyobrazić sobie Święta. Zobacz sprawdzony przepis na pierniczki, które Cię nie zawiodą!
Czas przygotowania 40 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

  • masło 180 g
  • cukier puder 180 g
  • miód 280 g
  • jajka 2
  • żółtka 3
  • imbir 3/4 łyżeczki
  • kakao 2 łyżeczki
  • cynamon 1,5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki
  • sól szczypta

Lukier do dekoracji:

  • białka z 1 jajka
  • cukier puder nieco ponad szklanka

Wykonanie

  • Miód, cukier puder i masło roztapiamy w nieprzywierającym garnku do połączenia się składników. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do wystudzenia. Do misy miksera przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawę do piernika, cynamon, imbir, kakao oraz szczyptę soli. Mieszamy na małych obrotach, następnie dodajemy całe jajka, żółtka i zupełnie zimną miodową masę. Na większych obrotach mieszamy, miksujemy krótko, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Owijamy je w folię i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  • Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4mm. Wycinamy ulubione kształty i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 stopni przez około 6 minut (pierniczki nie mogą się zbytnio przypiec, ponieważ mogą wyjść twarde i niesmaczne) Gotowe odstawiamy do wystudzenia, a następnie możemy dekorować lukrem (cukier mieszamy bardzo dokładnie z białkiem, do uzyskania białej, dość gęstej masy). W moim domu tę czynność wykonuję się jednak tuż przed świętami - dlaczego? Taka już niepisana tradycja.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      ciastadeserypierniki

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!