Apple pie

Apple pie. Cóż może być lepszego od kawałka pysznej, aromatycznej szarlotki podanej z gałką lodów waniliowych lub łyżką bitej śmietany? Raczej nic – chyba, że 2 kawałki takiej szarlotki. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo to tylko kilkadziesiąt minut pracy, a jaka przyjemność z jedzenia. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Apple pie - krucha, amerykańska szarlotka

Apple pie - połączenie idealnie kruchego ciasta, cynamonowego jabłkowego nadzienia i urokliwej kratki, która je przykrywa. Najlepsza z gałką lodów!
Prep Time 30 minutes
Cook Time 40 minutes
Total Time 1 hour 10 minutes

Składniki:

Ciasto kruche:

  • masło 135 g
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 250 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • żółtka 1
  • śmietana 18% 2-3 łyżki

Nadzienie:

  • jabłka 1,5 kg
  • masło 2 łyżki
  • cukier 90 g
  • rodzynki 1 garść
  • cynamon 1 duża szczypta
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • białka 1
  • woda 2-3 łyżki
  • masło 2 łyżeczki
  • cukier

Instructions

  • Zimne masło siekamy z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody lub śmietany. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut.
  • W tym czasie jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka. Dodajemy masło, cukier, rodzynki, cynamon, sok oraz startą skórkę z wymytej i wyparzonej cytryny. Prażymy około 15 minut. Gotowe, miękkie jabłka przykrywamy i na chwilę zostawiamy.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części (jedną większą od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i wykładamy nim spód oraz boki niskiej formy (najlepiej do tarty). Na spód przekładamy jabłka. Pozostałe ciasto również (dość cienko) rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości ok. 1 cm. Układamy je na wierzchu tworząc kratkę. W miseczce mieszamy białko z wodą. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy szczyptą cukru, układamy wiórki masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.

Join the Conversation

  1. Cudowne! Pewnie z lodami na ciepło smakuje najlepiej ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  2. Tyle zaległości i tyle pyszności. Pie pyszny, porywam to co zostało – jeśli zostało :(

  3. Wygląda przepysznie ^^ porywam kawałek :)

  4. Ślicznie wgląda ! Jest idealna :)

  5. szarlotką każdy mnie chyba kupi – uwielbiam i już :)

  6. Wyglada to super. Mama robiła podobną ale w kwardatowej blaszcze :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close