Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Apple pie

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Apple pie. Cóż może być lepszego od kawałka pysznej, aromatycznej szarlotki podanej z gałką lodów waniliowych lub łyżką bitej śmietany? Raczej nic – chyba, że 2 kawałki takiej szarlotki. Koniecznie wypróbujcie przepis, bo to tylko kilkadziesiąt minut pracy, a jaka przyjemność z jedzenia. Więcej moich przepisów na ciasta i desery znajdziecie TUTAJ.

Apple pie - krucha, amerykańska szarlotka

Apple pie - połączenie idealnie kruchego ciasta, cynamonowego jabłkowego nadzienia i urokliwej kratki, która je przykrywa. Najlepsza z gałką lodów!
Prep Time 30 mins
Cook Time 40 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Składniki:

Ciasto kruche:

  • masło 135 g
  • cukier 110 g
  • mąka pszenna 250 g
  • łyżeczka proszek do pieczenia 1
  • żółtka 1
  • łyżki śmietana 18% 2-3

Nadzienie:

  • jabłka 1,5 kg
  • łyżki masło 2
  • cukier 90 g
  • garść rodzynki 1
  • duża szczypta cynamon 1
  • łyżeczka skórka z cytryny 1
  • łyżeczki sok z cytryny 2

Dodatkowo:

  • białka 1
  • łyżki woda 2-3
  • łyżeczki masło 2
  • cukier

Instructions

  • Zimne masło siekamy z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtko i wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy 2-3 łyżki wody lub śmietany. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 15 minut.
  • W tym czasie jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Przekładamy do garnka. Dodajemy masło, cukier, rodzynki, cynamon, sok oraz startą skórkę z wymytej i wyparzonej cytryny. Prażymy około 15 minut. Gotowe, miękkie jabłka przykrywamy i na chwilę zostawiamy.
  • Schłodzone ciasto dzielimy na dwie nierówne części (jedną większą od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką i wykładamy nim spód oraz boki niskiej formy (najlepiej do tarty). Na spód przekładamy jabłka. Pozostałe ciasto również (dość cienko) rozwałkowujemy i wycinamy z niego paski o szerokości ok. 1 cm. Układamy je na wierzchu tworząc kratkę. W miseczce mieszamy białko z wodą. Smarujemy nim ciasto. Posypujemy szczyptą cukru, układamy wiórki masła. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

9 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: