Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Chyba każdy z nas, raz na jakiś czas ma ochotę na kawałek pysznej pizzy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na taką w pełni domową, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i rukoli. Jej sekretem jest również ciasto – bardzo proste w wykonaniu, niewymagające długiego rośnięcia, z dodatkiem parmezanu – genialne.  Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ.

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Idealne, elastyczne w obróbce ciasto na pizzę i klasyczne dodatki sprawiają, że pizza ta jest perfekcyjna.
Prep Time 20 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • szklanka passata pomidorowa 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • duża szczypta oregano 1
  • kilka listków bazylia świeża
  • sól pieprz

Dodatki:

  • kulki mozzarella 2
  • pomidory 3-4
  • cebula czerwona 1
  • niewielka papryczka chili 1
  • garści oliwki zielone 2
  • garści rukola 2
  • kilka listków bazylia świeża

Instructions

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
  • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
  • Posypujemy startą lub porwaną mozzarellą. Układamy pokrojone w plasterki pomidory i cebulę, dorzucamy oliwki i posiekaną papryczkę chilli. Gotowe pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut. Upieczone posypujemy świeżą bazylią i rukolą.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

12 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: