Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Idealne, elastyczne w obróbce ciasto na pizzę i klasyczne dodatki sprawiają, że pizza ta jest perfekcyjna.
Ilość
0
Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Chyba każdy z nas, raz na jakiś czas ma ochotę na kawałek pysznej pizzy. Dzisiaj mam dla Was propozycję na taką w pełni domową, z dodatkiem mozzarelli, pomidorów i rukoli. Jej sekretem jest również ciasto – bardzo proste w wykonaniu, niewymagające długiego rośnięcia, z dodatkiem parmezanu – genialne.  Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ.

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Idealne, elastyczne w obróbce ciasto na pizzę i klasyczne dodatki sprawiają, że pizza ta jest perfekcyjna.
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 30 minutes

Składniki:

Sos pomidorowy:

  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oregano 1 duża szczypta
  • bazylia świeża kilka listków
  • sól, pieprz do smaku

Dodatki:

  • mozzarella 2 kulki
  • pomidory 3-4
  • cebula czerwona 1
  • papryczka chili 1 niewielka
  • oliwki zielone 2 garści
  • rukola 2 garści
  • bazylia świeża kilka listków

Wykonanie

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 5-10 minut.
  • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
  • Posypujemy startą lub porwaną mozzarellą. Układamy pokrojone w plasterki pomidory i cebulę, dorzucamy oliwki i posiekaną papryczkę chilli. Gotowe pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez około 10 minut. Upieczone posypujemy świeżą bazylią i rukolą.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      kolacjaobiadpizza

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!