Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
DOMOWY FAST FOOD

Wegetariańskie burgery

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Wegetariańskie burgery. Dzisiaj mam dla Was obiad z gatunku tych fast-foodowych, ale nie dajcie się zwieść, bo nie ma w sobie nic z typowych, niezdrowych fast-foodów! Pyszne, domowe hamburgery i to w dodatku bez mięsa! Tak, bez mięsa. Smakują po prostu świetnie i wcale nic im nie brakuje w porównaniu do tych klasycznych. Koniecznie ich wypróbujcie, bo naprawdę warto. Więcej moich przepisów na dania wegetariańskie znajdziecie TUTAJ.

Wegetariańskie burgery

Wegetariańskie burgery. Pyszne i to bez grama mięsa! Najlepszy przepis na jarskie burgery, które zachwycą nawet wytrwałego mięsożercę.
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Wegetariańskie kotlety:

  • 1,5 szklanki po ugotowaniu kasza jaglana 100 g
  • szklanki tartej marchewka 2
  • szklanki siemie lniane 1/2
  • szklanki ziarna słonecznika 1/2
  • szklanki bułka tarta 1/3
  • duża cebula czerwona 1
  • jajka 1
  • nieco mniej niż 1/4 szklanki olej
  • łyżki sos sojowy 2
  • łyżki mąka pszenna 3
  • szczypta mielonego imbir 1
  • łyżki posiekanej natka pietruszki 2
  • - sól pieprz

* Nieco zmodyfikowany przeze mnie przepis ze strony jadlonomia.com

    Dodatki: #1

    • kilka garści roszponka
    • pomidory 2-3
    • kilka plastrów ser brie
    • + koperek jogurt naturalny

    Dodatki #2

    • sałata rzymska
    • pomidory 2-3
    • cebula czerwona
    • ogórek kiszony
    • ser żółty
    • lub sos BBQ ketchup
    • musztarda

    Instructions

    • Kotleciki wegetariańskie: Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, podprażony na suchej patelni słonecznik i siemię lniane, bułkę tartą, mąkę, jajko, olej, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną pietruszkę. Doprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem, imbirem. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy i formujemy 6 kotlecików wielkości naszych bułek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
    • Burgery: Przekrojone bułeczki delikatnie podpiekamy na suchej patelni, smarujemy cienko majonezem (zwykłym lub sojowym), układamy kotleciki i w zależności od wybranej opcji dodajemy pozostałe składniki.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    16 komentarzy

    1. Karolina Lewandowska Reply

      Świetny przepis. Wege burgery to moje ulubione :)

    2. Pycha :) Lubię takie bezmięsne burgery. Dziś zrobiłam kotleciki z groszku na obiad :)

    3. Strasznie dużo składników mają te kotleciki, chociaż może w malakserze poszłoby szybko. Chociaż z drugiej strony kotlety ze strączkowców też trzeba zaplanować z wyprzedzeniem. Warto spróbować na pewno :) wege burgery czy w ogóle wege kotlety są pycha :)

    Write A Comment

    Oceń przepis: