Burgery z rwaną wieprzowiną

Burgery z rwaną wieprzowiną. Ostatnio było wegetariańsko, więc dzisiaj czas na coś dla mięsożerców. Absolutnie genialne burgery ze świeżymi dodatkami i solidną porcją pysznej, mięciutkiej wieprzowiny. Oryginalnie rwaną wieprzowinę (pulled pork) przygotowuje się nieco inaczej, ponieważ piecze się ją w kawałku przez co najmniej 6 godzin. U mnie wersja nieco oszukana, ale i idealna dla zabieganych. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ

Burgery z rwaną wieprzowiną

Burgery z rwaną wieprzowiną. Absolutnie genialne burgery ze świeżymi dodatkami i solidną porcją pysznej, mięciutkiej wieprzowiny.
Prep Time 30 mins
Cook Time 2 hrs
Total Time 2 hrs 30 mins

Składniki:

Oszukana rwana wieprzowina

  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2
  • ketchup 2 łyżki
  • musztarda (ostra) 1,5 łyżki
  • cukier brązowy 1 łyżeczka
  • sól 1 niepełna łyżeczka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • tymianek suszony duża szczypta
  • papryka słodka duża szczypta
  • papryka ostra duża szczypta
  • kumin szczypta
  • smalec 1-2 łyżeczki

Szybki sos a'la barbecue:

  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1
  • masło 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • passata pomidorowa 300 ml
  • cukier brązowy 2-3 łyżki
  • ocet balsamiczny 2-3 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • musztarda 1/2 łyżki
  • papryka ostra 1 szczypta
  • papryka słodka 1 szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • roszponka
  • pomiodory
  • cebula czerwona
  • ogórki kiszone
  • ser żółty
  • ketchup
  • musztarda

Instructions

  • Rwana wieprzowina: Mięso myjemy i obkrawamy z większych przerostów tłuszczu. Dzielimy na 3-4 kawałki. W miseczce mieszamy musztardę, ketchup, brązowy cukier, sól, przeciśnięte ząbki czosnku, paprykę słodką, ostrą, tymianek i kumin. Mieszamy i dokładnie całą marynatą smarujemy mięso. Odstawiamy do zamarynowania (im dłużej tym lepiej) przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy pokrojone w ósemki cebule i układamy "wiórki" smalcu. Pieczemy przez około 1-2 godziny w piekarniku nagrzanym do około 120-140 stopni Celsjusza. Po 20-30 minutach mięso podlewamy szklanką wody lub bulionu. Gotowe pozostawiamy do wystudzenia. Zimne mięso "szarpiemy" przy pomocy widelca. Do mięsa dodajemy 3-4 łyżki sosu.
  • Szybki sos a'la barbecue: Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle z oliwą. Dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku. Po minucie dodajemy passatę pomidorową, cukier, miód, ocet balsamiczny, musztardę. Przyprawiamy papryką słodką, ostrą, solą, pieprzem. Dusimy przez około 5-10 minut.
  • Burgery: Przekrojone bułeczki delikatnie podpiekamy na suchej patelni, smarujemy sosem barbecue, dodajemy solidną porcję rwanej wieprzowiny, układamy pokrojone pomidory, cebulę, ogórka, ser (ewentualnie) oraz sporą garść zieleniny. Można dodatkowo polać ketchupem lub musztardą.

Join the Conversation

  1. mniam! :) ale bym zjadła takiego burgera :)

  2. Zarówno przepis jak i sposób jego przedstawienia – idealne:)

  3. Podoba mi się taki szybki sposób na rwaną wieprzowinę, za którą wprost przepadam :)

  4. Porwałabym tego hamburgera z miła chęcią :)

  5. Amerykański klasyk, uwielbiam! Piękne zdjęcie ;)

  6. Aż mi się jeść zachciało :D

  7. Świetny ! Mogłabym się teraz na takiego rzucić :)

  8. Super przepis,u mnie co prawda z bułką bezglutenową ale też pysznie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close