
Zapiekane jajko w awokado

Zapiekane jajko w awokado
Awokado zapiekane z jajkiem, pomidory z czosnkiem oraz cebulką i chrupiące tosty to świetny zestaw na dobry początek dnia.
Składniki:
- Zapiekane awokado z jajkiem:
- awokado - 2 dojrzałe
- jajka - 4
- szczypiorek - 1 łyżka posiekanego
- - sól, pieprz
- Dodatkowo:
- pomidorki koktajlowe - 2 garści
- czosnek - 1 ząbek
- cebula - 1/2
- oliwa
- sól, pieprz
- ulubione pieczywo - kilka kromek
Wykonanie:
- Awokado przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek, a zagłębienia delikatnie powiększamy przy pomocy łyżeczki. Awokado przyprawiamy solą i pieprzem. Do każdej połówki delikatnie wbijamy jajko. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 12-15 minut.
- Pomidorki kroimy w ćwiartki. Dodajemy bardzo drobno posiekany czosnek i cebulkę. Mieszamy w miseczce ze szczyptą soli, pieprzu i łyżką oliwy. Pieczywo podpiekamy w tosterze.
- Gotowe awokado posypujemy szczypiorkiem, podajemy z sałatką i tostami.
Alergeny
Zapiekane jajko w awokado. Jeżeli macie dość nudnych śniadań, dzisiaj mam dla Was kolejną już propozycję na coś smacznego. Awokado zapiekane z jajkiem, pomidory z czosnkiem oraz cebulką i chrupiące tosty to świetny zestaw na dobry początek dnia. Więcej przepisów na śniadania znajdziecie klikając TUTAJ.
Już od dawna mamy wypróbować zapiekane awokado ale jeszcze jakoś się nie złożyło :P
Uwielbiam ten przepis. Kiedyś zrobiłam takie jajko w awokado na sobotnie śniadanie – pycha !
Uwielbiam :)))
takie śniadanie to prawdziwa poranna rozpusta :)
pyszne śniadanko !
Uwielbiam to :D
Przepadam za takim śniadaniem :)
Och tak! Takie awokado z płynnym żółtkiem to zdecydowanie perfekcyjny sposób na śniadanie :)