Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KANAPKI

Kanapki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kanapki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim. Szparagi – nie wiem jak Wy, ale ja czekam na nie cały rok. Kiedy już tylko pojawiają się na rynku kupuję je za każdym razem, gdy tylko je widzę. Dzisiaj mam dla Was jakże wiosenną i pyszną propozycję na nieco inne kanapki. Z dodatkiem sadzonego jajka, rzodkiewki i sosu holenderskiego.

Więcej moich przepisów na kanapki znajdziecie TUTAJ.

Kanapki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim - przepis

Kanapki ze szparagami, jajkiem i sosem holenderskim to pyszna wiosenna propozycja na ciekawe kanapki z wykorzystaniem sezonowych warzyw i dodatków.
Prep Time 20 mins
Total Time 20 mins

Składniki:

Sos holenderski:

  • żółtka 2
  • łyżeczka ocet balsamiczny 1
  • masło 50 g
  • - sól pieprz

Kanapki:

  • polecam 2 bułki ulubione pieczywo
  • łyżeczka majonez 1
  • kilka listków botwinka
  • kilka listków sałata rzymska
  • pęczka zielone szparagi 1/2
  • jajka 2
  • rzodkiewki 2-3
  • łyżeczka posiekanego koperek 1

Instructions

  • Szparagi myjemy, pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 4-5 minut. Ugotowane na chwilę umieszczamy w bardzo zimnej wodzie, by nie utraciły swojego koloru.
  • W czasie, gdy szparagi się gotują żółtka mieszamy w misce z octem, solą i pieprzem. Ubijamy na parze, aż stanie się puszysta i nieco zgęstnieje. Do ubitych żółtek bardzo powoli dolewamy roztopione, gorące masło cały czas dokładnie ubijając. Gotowy sos na chwilę odstawiamy.
  • Pieczywo przekrawamy na pół i krótko opiekamy. Cienko smarujemy majonezem, układamy liście botwiny i sałaty rzymskiej. Szparagi kroimy na 2 części i układamy na sałacie. Jajka smażymy na rozgrzanym maśle z olejem i układamy na szparagach. Rzodkiewki kroimy w plasterki i rozkładamy na wierzchu. Całość zwieńczamy sosem holenderskim i dekorujemy świeżym koperkiem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

7 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: