Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
KUCHNIA POLSKA

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem. Dzisiaj zapraszam Was na przepis z (prawie) tradycyjnej kuchni polskiej. Pierogi z twarogiem i szpinakiem podane z topionym masłem. Idealna propozycja obiadowa. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem podane z topionym, przyrumienionym masłem to idealna propozycja na klasyczny obiad w nowym wydaniu.
Prep Time 30 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna 200 g
  • szklanki gorącej woda 1/2
  • małe żółtka 1
  • łyżeczka masło 1

Farsz:

  • twaróg 250 g
  • szpinak 200 g
  • ząbki ser feta 3-4
  • łyżka masło 1
  • łyżka oliwa 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Twaróg przekładamy do miseczki i rozcieramy dokładnie widelcem lub miksujemy krótko blenderem. Na patelni rozgrzewamy masło z kilkoma kroplami oliwy. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Smażymy do zarumienienia. Dodajemy szpinak i smażymy do czasu aż straci swoją objętość. ostudzony, gotowy szpinak bardzo drobno siekamy (możemy to zrobić również przed smażeniem). Dodajemy do twarogu, intensywnie przyprawiamy solą, pieprzem, możemy dodać również świeżą natkę pietruszki. Farsz dokładnie mieszamy.
  • Mąkę przesiewamy do miski, dolewamy bardzo gorącą wodę i delikatnie mieszamy. Dodajemy żółtko i masło. Wyrabiamy gładkie ciasto (idealnie sprawdza się tutaj hak). Gotowe na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy możliwie jak najcieniej. Szklanką wycinamy koła i wypełniamy je farszem. Zwijamy na pół i dokładnie zlepiamy. Możemy poprawić ich brzeg delikatnie naciskając widelcem. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy ok. 2-3 minut od czasu aż wypłyną na powierzchnie. Podajemy z roztopionym masłem zwykłym lub szałwiowym.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

12 komentarzy

  1. Ja pierogu mogę jeść zawsze pod każdą postacią :) Uwielbiam ze szpinakiem, często je robiłam jednak w połączeniu z fetą ;)

  2. Wspaniałe, słyszałam, że pierogi ze szpinakiem są pyszne, będę musiała takie zrobić. Mama pomoże mi przy lepieniu, bo u mnie z tym słabo =D

Write A Comment

Oceń przepis: