Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą. Ostatnio miałem dla Was propozycję na pizzę z szynką parmeńską, dzisiaj mam pizzę w pełni wegetariańską. Nawet mięsożercy, którzy nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsa, po spróbowaniu będą zachwyceni. Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ.

Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą - przepis

Pizza z grillowaną cukinią, papryką i fetą - propozycja na pyszną pizzę w wersji wegetariańskiej. Nawet najtrwalsi mięsożercy próbując będą zachwyceni.
Prep Time 40 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 50 mins

Składniki:

Szybki sos pomidorowy:

  • szklanka passata pomidorowa 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • duża szczypta oregano 1
  • kilka listków bazylia świeża
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • duże kulki mozzarella 2
  • lub 2 mniejsze papryka 1
  • duża cukinia 1
  • por 1/2
  • ok. 100g ser feta

Instructions

  • W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 10-20 minut.
  • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
  • Na pizzach układamy pokrojoną lub porwaną mozzarellę. Na patelni grillowej lub na grillu pieczemy pokrojona na plasterki cukinię, Możemy ugrillować również pokrojona w plastry paprykę. Gotowe warzywa układamy na pizzach, dodajemy podsmażony krotko na oliwie por i pokrojoną w kostkę fetę. Posypujemy szczyptą oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Gotową pizzę posypujemy rukolą i polewamy kilkoma kroplami dobrej oliwy z oliwek.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

7 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: