Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kolacje

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską. Czy jest ktoś, kto nie lubi pizzy? Ja nie znam takiej osoby, a jako że dzisiaj piątek mam dla Was idealną pizzową propozycję na weekend. Mozzarella, oliwki, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska i rukola. Nic więcej nie jest potrzebne. Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską to bardzo klasyczne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pizzy.
Prep Time 50 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Ciasto:

  • ciepłej woda 240 ml
  • łyżka cukier 1
  • łyżka oliwa 1
  • drożdże suszone 10 g
  • g* mąka pszenna 410
  • tartego parmezan 60 g
  • pełna łyżeczka sól 1

Szybki sos pomidorowy:

  • szklanka passata pomidorowa 1
  • ząbki czosnek 2-3
  • duża szczypta oregano
  • kilka listków bazylia świeża
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • kulki mozzarella 2
  • spore garści pomidorki koktajlowe 2
  • szynka parmeńska 100 g
  • garści oliwki czarne 2
  • garści rukola 2

*Czasem może być potrzebna nieco większa/mniejsza ilość.

    Instructions

    • W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 10-20 minut.
    • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
    • Na pizzach układamy pokrojoną lub porwaną mozzarellę. Dorzucamy garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, posypujemy szczyptą oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Minutę przed końcem pieczenia na pizzy układamy szynkę parmeńską. Gotową pizzę posypujemy rukolą, drugą garścią przekrojonych pomidorków i czarnymi oliwkami.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    14 komentarzy

    1. ja mam kiepskie pizzowe wspomnienia i uwierzysz,że 20 lat jej nie jadłam?:)

    2. witam własnie takiego czegos szukałam przy okazji zapraszam na nowo powstały od niedawna blog pozdrawiam serdecznie

    Write A Comment

    Oceń przepis: