Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską. Czy jest ktoś, kto nie lubi pizzy? Ja nie znam takiej osoby, a jako że dzisiaj piątek mam dla Was idealną pizzową propozycję na weekend. Mozzarella, oliwki, pomidorki koktajlowe, szynka parmeńska i rukola. Nic więcej nie jest potrzebne. Więcej moich przepisów na pizze znajdziecie TUTAJ

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską

Pizza z mozzarellą, oliwkami i szynką parmeńską to bardzo klasyczne połączenie, które przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi pizzy.
Prep Time 50 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 1 hr

Składniki:

Ciasto:

  • ciepła woda 240 ml
  • cukier 1 łyżka
  • oliwa 1 łyżka
  • drożdże suszone 10 g
  • mąka pszenna 410 g*
  • parmezan (tarty) 60 g
  • sól 1 pełna łyżeczka

Szybki sos pomidorowy:

  • passata pomidorowa 1 szklanka
  • czosnek 2-3 ząbki
  • oregano duża szczypta
  • bazylia świeża kilka listków
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • mozzarella 2 kulki
  • pomidorki koktajlowe 2 spore garści
  • szynka parmeńska 100 g
  • oliwki czarne 2 garści
  • rukola 2 garści

*Czasem może być potrzebna nieco większa/mniejsza ilość.

    Instructions

    • W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy starty parmezan, przesianą mąkę oraz sól. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Gotowe dzielimy na 2 części. Ponownie delikatnie wyrabiamy i rozwałkowujemy formując dwukrotnie okrągły kształt o wielkości naszej blachy piekarnikowej. Pozostawiamy na 10-20 minut.
    • W tym czasie w garnuszku na łyżce oliwy krótko podsmażamy przeciśnięte ząbki czosnku. Dolewamy passatę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dorzucamy listki świeżej bazylii i rozsmarowujemy sos na pizzach.
    • Na pizzach układamy pokrojoną lub porwaną mozzarellę. Dorzucamy garść przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, posypujemy szczyptą oregano i pieczemy w piekarniku nagrzanym do możliwie największej temperatury naszego piekarnika (ok. 250 stopni C) przez 9/10 minut. Minutę przed końcem pieczenia na pizzy układamy szynkę parmeńską. Gotową pizzę posypujemy rukolą, drugą garścią przekrojonych pomidorków i czarnymi oliwkami.

    Join the Conversation

    1. Bardzo podoba mi się dodatek parmezanu do ciasta – następnym razem wypróbuję ;-)

    2. Zjadłabym dzisiaj duży kawalek tak wspaniałej pizzy :-)

    3. Wygląda znakomicie! :)

    4. No to mi teraz narobiłeś apetytu na taką pizzę :D Wygląda wspaniale :)

    5. Pyszna, prosta, cienka, no i chrupiąca ! Taka jest najlepsza :)

    6. Nic dodać nic ująć:)

    7. pycha! :) i wygląda tak lekko :)

    8. ja mam kiepskie pizzowe wspomnienia i uwierzysz,że 20 lat jej nie jadłam?:)

    9. Na taką pizzę zawsze ma się ochotę :) Świetne dodatki :)

    10. Ależ apetycznie wygląda

    11. Cudowna i niezwykle smakowita pizza :)

    12. witam własnie takiego czegos szukałam przy okazji zapraszam na nowo powstały od niedawna blog pozdrawiam serdecznie

    13. Zrobiłem. Przepyszna :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close