
Babeczki z rabarbarem i maślaną kruszonką

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Babeczki z rabarbarem i maślaną kruszonką - przepis
Babeczki z rabarbarem i maślaną kruszonką to połączenie słodkiego ciasta, lekko kwaśnego rabarbaru i chrupiącej kruszonki z dodatkiem płatków owsianych.
Składniki:
- rabarbar - 250g
- cukier brązowy - 100g + 150g
- jajka - 1
- cukier z wanilią - 1 łyżka
- olej - 2 łyżki
- maślanka - 130ml
- mąka pszenna - 200g
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- soda oczyszczona - 1 (niepełna) łyżeczka
- Kruszonka:
- masło - 60g
- cukier - 60g
- płatki owsiane - 3 łyżki
- mąka pszenna - 60g
Wykonanie:
- Rabarbar myjemy i kroimy w niewielkie kawałeczki (ok. 0,5cm). Przekładamy do miski, posypujemy 150g cukru i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil. W tym czasie jajko mieszamy dokładnie ze 100g cukru, cukrem wanilowym, olejem i maślanką. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą i proszkiem do pieczenia oraz rabarbar. Wszystkie składniki mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
- Na stolnicy dokładnie rozcieramy ze sobą masło, cukier, płatki owsiane i mąkę do czasu aż powstanie kruszonka. Gotową obficie posypujemy babeczki.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza do tzw. "suchego patyczka" ok. 15-20 minut.
Babeczki z rabarbarem i maślaną kruszonką . Rabarbar – jest już niemal wszędzie, więc to najlepszy moment, by pokusić się o przygotowanie takich pysznych babeczek z udziałem jego i chrupiącej kruszonki. Wystarczy dosłownie 15 minut, kilka ruchów łyżką i już wędrują do piekarnika. Potem to już tylko chwila pieczenia i nieco dłuższa chwila czekania, aż wystygną. Więcej moich przepisów na desery znajdziecie TUTAJ.
Cudowne, ja uwielbiam takie wypieki :-)
Ależ one cudne! Aż ślinka cieknie :)
Aż ślinka cieknie <3 Ostatnio robiłam bardzo podobne ale z truskawkami :)
Pyszne malutkie słodkości, uwielbiam rabarbar w wypiekach ;)
Obłędne babeczki :D
My zawsze jeszcze na przegryzkę osobno musimy upiec kruszonkę :D
"Spałaszowałabym" nie jedną :)
w sam raz na drugie śniadanie :)
Mniam, świetny pomysł na rabarbar :D te babeczki wyglądają cudownie!
Kolejna piękna inspiracja. Dziękuję. Wykorzystam w pracy (bez kruszonki ;)