Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami

Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami

Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami. Pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne mięso, podane z pieczonymi ziemniakami i szybką sałatką.
Ilość
0
Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami. Dzisiaj mam coś dla wszystkich mięsożerców. Danie raczej z kuchni polskiej, jednak w wersji nieco bardziej fusion. Pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne kotleciki mielone z fetą, podane z pieczonymi talarkami ziemniaczanymi i szybką sałatką – idealna propozycja na szybki, prosty obiad. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami - przepis

Kotleciki mielone z fetą i ziemniaczanymi talarkami. Pyszne, soczyste i bardzo aromatyczne mięso, podane z pieczonymi ziemniakami i szybką sałatką.
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania/pieczenia 15 minutes
Całkowity czas 45 minutes

Składniki:

Kotlety:

  • mięso mielone wieprzowe 250 g
  • mięso mielone wołowe 250 g
  • bułka 1 mała
  • mleko do namoczenia
  • jajka 1
  • szalotka 2-3
  • ząbki czosnek 2-3
  • natka pietruszki 1 mały pęczek
  • papryka słodka duża szczypta
  • papryka ostra duża szczypta
  • oregano duża szczypta
  • kumin szczypta
  • cynamon 1/4 łyżeczki
  • ser feta 150 g
  • bułka tarta
  • sól, pieprz do smaku

Pieczone talarki:

  • ziemniaki 700 g
  • czosnek 3-4 ząbki
  • rozmaryn świeży kilka gałązek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie

  • Talarki: Ziemniaki obieramy (lub dokładnie myjemy) i kroimy w kilkumilimetrowe plasterki. Przekładamy do garnka, doprowadzamy do zagotowania i gotujemy przez 4-5 minut (powinny być w połowie ugotowane), odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, gałązki rozmarynu, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy dobrą oliwą, mieszamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do zarumienienia.
  • Kotleciki: Bułkę namaczamy w miseczce z mlekiem. Na oliwie podsmażamy pokrojone w drobną kostkę szalotki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mięso mielimy, przekładamy do miski. Dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, szalotki z czosnkiem, drobno posiekaną pietruszkę, fetę i wszystkie przyprawy. Pamiętajmy, by nie przesadzić z solą, gdyż feta jest dosyć słona. Mięso dokładnie wyrabiamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy okrągłe, niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      kotlety mielonekuchnia polskaobiad

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!