Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kurczak

Kurczak ze szparagami w sosie béarnaise

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Kurczak ze szparagami w sosie béarnaise. Dzisiaj zapraszam Was na pyszny obiad, który świetnie smakuje i przygotujecie go bardzo szybko. Filet z kurczaka apetycznie przysmażony, podany z puree ziemniaczanym i zielonymi szparagami polanymi sosem bearneńskim. Wręcz idealna propozycja na niedzielny obiad. Więcej moich przepisów na obiady znajdziecie TUTAJ.

Kurczak ze szparagami w sosie béarnaise - przepis

Kurczak ze szparagami w sosie béarnaise to propozycja na szybki, nieskomplikowany i wykwintny obiad, który zachwyci nawet wytrawnych smakoszy.
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins

Składniki:

Sos béarnaise:

  • mała szalotka 1
  • białe wino 50 ml
  • łyżka ocet balsamiczny 1
  • mały pęczek świeżego* estragon 1
  • mała szczypta suszonego estragon 1
  • żółtka 2
  • kilka kropel sok z cytryny
  • masło 40 g
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • pojedyńcze filet z kurczaka 2
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • szczypta papryka słodka
  • szczypta papryka ostra
  • pęczek zielone szparagi 1
  • ziemniaki 300 g
  • sól pieprz

* Jeżeli będziecie mieć problem ze zdobyciem świeżego estragonu stacjonarnie, polecam zakup przez internet, ewentualnie zastąpienie go suszoną wersją lub świeżą bazylią .

    Instructions

    • Szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Przekładamy do małego garnuszka, dolewamy wino, ocet, dorzucamy ziarenka pieprzu, świeży i suszony estragon. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy do czasu, aż znaczna część odparuje. W międzyczasie roztapiamy masło, a w misce ubijamy żółtka na parze z dodatkiem soku z cytryny i soli. Do dobrze ubitych żółtek cały czas mieszając dolewamy gorące masło, a następnie stopniowo część odparowanego winnego bulionu.
    • Ugotowane ziemniaki ugniatamy dokładnie (najlepiej przy pomocy tłuczka) dodając jednocześnie łyżkę masła i tyle mleka, by uzyskać kremową konsystencję.
    • Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy "niedoskonałości". Oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, dodajemy kilka kropel oliwy i soku z cytryny. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
    • Szparagi pozbawiamy zdrewniałych końcówek i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3-4 minuty (zależnie od grubości). Gotowe przekładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy razem z kurczakiem i ziemniaczanym puree.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    4 komentarze

    1. Takim obiadem mogłabym się zajadać :) Wspaniały zestaw ! Szparagi uwielbiam, więc jestem tym przepisem zachwycona :)

    Reply To Zulu k Cancel Reply

    Oceń przepis: