Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kurczak

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem. Dzisiaj mam dla Was pomysł na wiosenny obiad, który ostatnio narodził się w mojej głowie. Mimo, że początkowo sam nie do końca byłem do niego przekonany teraz stwierdzam, że był genialny! Ryż jaśminowy smażony z kurczakiem, porem i botwinką. Smakuje wspaniale – uwierzcie mi. Więcej moich sezonowych przepisów znajdziecie TUTAJ.

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem - przepis

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem to sezonowa propozycja na pyszne wykorzystanie botwinki w prostym, szybkim i niebanalnym daniu obiadowym.
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • większe szalotka 2
  • łyżki masło 2-3
  • łyżka oliwa 1
  • por 1/2
  • ryż jaśminowy 125 g
  • szklanki białe wino 1/3
  • bulion 600 ml
  • pojednyńczy filet z kurczaka 1
  • pęczek botwinka 1
  • sól pieprz
  • łyżki posiekanego koperek 2

*Ilość bulionu może delikatnie się różnić. Czasem będzie potrzebne użycie nieco większej lub mniejszej ilości.

    Instructions

    • Szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pora przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Smażymy na rozgrzanym maśle z oliwą do czasu, aż składniki nieco zmiękną. Po tym czasie na patelnie dosypujemy ryż i smażymy razem około 3 minut. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i mieszając czekamy, aż wino odparuje. Dolewamy tyle gorącego bulionu (powinien cały czas się gotować), by przykrył całość. Gdy ryż wchłonie cały wywar znów dolewamy go stopniowo do czasu, aż ryż będzie al dente.
    • W międzyczasie kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na osobnej patelni. Botwinkę dzielimy na 3 części (buraczki, łodyżki i liście). Buraczki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do ryżu, po 3 minutach dorzucamy posiekane łodyżki, po kolejnych 2 minutach posiekane liście. Dorzucamy kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością bulionu. Gotowy ryż doprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    10 komentarzy

    1. jakiś czas temu robiłam coś podobnego z kaszą :) wtedy jeszcze miałam zapasy mrożonej botwinki.

    2. wygląda przepyyyysznie, boski kolor! muszę w końcu spróbować coś pokuchcić z udziałem ryżu jaśminowego… ;>

    Write A Comment

    Oceń przepis: