
Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem

- Czas przygotowania: 15 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 1-2 porcje
Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem - przepis
Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem to sezonowa propozycja na pyszne wykorzystanie botwinki w prostym, szybkim i niebanalnym daniu obiadowym.
Składniki:
- szalotka - 2 większe
- masło - 2-3 łyżki
- oliwa - 1 łyżka
- por - 1/2
- ryż jaśminowy - 125g
- białe wino - 1/3 szklanki
- bulion - 600ml
- filet z kurczaka - 1 pojednyńczy
- botwinka - 1 pęczek
- sól, pieprz
- koperek - 2 łyżki, posiekanego
- *Ilość bulionu może delikatnie się różnić. Czasem będzie potrzebne użycie nieco większej lub mniejszej ilości.
Wykonanie:
- Szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pora przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Smażymy na rozgrzanym maśle z oliwą do czasu, aż składniki nieco zmiękną. Po tym czasie na patelnie dosypujemy ryż i smażymy razem około 3 minut. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i mieszając czekamy, aż wino odparuje. Dolewamy tyle gorącego bulionu (powinien cały czas się gotować), by przykrył całość. Gdy ryż wchłonie cały wywar znów dolewamy go stopniowo do czasu, aż ryż będzie al dente.
- W międzyczasie kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na osobnej patelni. Botwinkę dzielimy na 3 części (buraczki, łodyżki i liście). Buraczki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do ryżu, po 3 minutach dorzucamy posiekane łodyżki, po kolejnych 2 minutach posiekane liście. Dorzucamy kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością bulionu. Gotowy ryż doprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem. Dzisiaj mam dla Was pomysł na wiosenny obiad, który ostatnio narodził się w mojej głowie. Mimo, że początkowo sam nie do końca byłem do niego przekonany teraz stwierdzam, że był genialny! Ryż jaśminowy smażony z kurczakiem, porem i botwinką. Smakuje wspaniale – uwierzcie mi. Więcej moich sezonowych przepisów znajdziecie TUTAJ.
U mnie też. Botwinka teraz rządzi! :) Pięknie i pysznie jak zwykle.
Te kolory <3 Musi być pysznie :)
Pozdrawiam serdecznie :)
jakiś czas temu robiłam coś podobnego z kaszą :) wtedy jeszcze miałam zapasy mrożonej botwinki.
Kolor przede wszystkim<3
wygląda przepyyyysznie, boski kolor! muszę w końcu spróbować coś pokuchcić z udziałem ryżu jaśminowego… ;>
uwielbiam botwinkę !
Jesteśmy zakochane w botwince i taka wersja dania bardzo nam pasuje :D
Zachwycający kolor ! Chętnie bym taki ryż spałaszowała :)
To danie prezentuje się znakomicie :)
Pyszne danie o pięknym kolorze :)