Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem. Dzisiaj mam dla Was pomysł na wiosenny obiad, który ostatnio narodził się w mojej głowie. Mimo, że początkowo sam nie do końca byłem do niego przekonany teraz stwierdzam, że był genialny! Ryż jaśminowy smażony z kurczakiem, porem i botwinką. Smakuje wspaniale – uwierzcie mi. Więcej moich sezonowych przepisów znajdziecie TUTAJ.

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem - przepis

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem to sezonowa propozycja na pyszne wykorzystanie botwinki w prostym, szybkim i niebanalnym daniu obiadowym.
Prep Time 15 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 35 mins

Składniki:

  • szalotka 2 większe
  • masło 2-3 łyżki
  • oliwa 1 łyżka
  • por 1/2
  • ryż jaśminowy 125 g
  • białe wino 1/3 szklanki
  • bulion 600 ml
  • filet z kurczaka 1 pojednyńczy
  • botwinka 1 pęczek
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek posiekany 2 łyżki

*Ilość bulionu może delikatnie się różnić. Czasem będzie potrzebne użycie nieco większej lub mniejszej ilości.

    Instructions

    • Szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pora przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Smażymy na rozgrzanym maśle z oliwą do czasu, aż składniki nieco zmiękną. Po tym czasie na patelnie dosypujemy ryż i smażymy razem około 3 minut. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i mieszając czekamy, aż wino odparuje. Dolewamy tyle gorącego bulionu (powinien cały czas się gotować), by przykrył całość. Gdy ryż wchłonie cały wywar znów dolewamy go stopniowo do czasu, aż ryż będzie al dente.
    • W międzyczasie kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na osobnej patelni. Botwinkę dzielimy na 3 części (buraczki, łodyżki i liście). Buraczki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do ryżu, po 3 minutach dorzucamy posiekane łodyżki, po kolejnych 2 minutach posiekane liście. Dorzucamy kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością bulionu. Gotowy ryż doprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

    Join the Conversation

    1. U mnie też. Botwinka teraz rządzi! :) Pięknie i pysznie jak zwykle.

    2. Te kolory <3 Musi być pysznie :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

    3. jakiś czas temu robiłam coś podobnego z kaszą :) wtedy jeszcze miałam zapasy mrożonej botwinki.

    4. Kolor przede wszystkim<3

    5. wygląda przepyyyysznie, boski kolor! muszę w końcu spróbować coś pokuchcić z udziałem ryżu jaśminowego… ;>

    6. uwielbiam botwinkę !

    7. Jesteśmy zakochane w botwince i taka wersja dania bardzo nam pasuje :D

    8. Zachwycający kolor ! Chętnie bym taki ryż spałaszowała :)

    9. To danie prezentuje się znakomicie :)

    10. Pyszne danie o pięknym kolorze :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close