Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem to sezonowa propozycja na pyszne wykorzystanie botwinki w prostym, szybkim i niebanalnym daniu obiadowym.
Ilość
0

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem. Dzisiaj mam dla Was pomysł na wiosenny obiad, który ostatnio narodził się w mojej głowie. Mimo, że początkowo sam nie do końca byłem do niego przekonany teraz stwierdzam, że był genialny! Ryż jaśminowy smażony z kurczakiem, porem i botwinką. Smakuje wspaniale – uwierzcie mi. Więcej moich sezonowych przepisów znajdziecie TUTAJ.

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem - przepis

Ryż jaśminowy z botwinką i kurczakiem to sezonowa propozycja na pyszne wykorzystanie botwinki w prostym, szybkim i niebanalnym daniu obiadowym.
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania/pieczenia 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes

Składniki:

  • szalotka 2 większe
  • masło 2-3 łyżki
  • oliwa 1 łyżka
  • por 1/2
  • ryż jaśminowy 125 g
  • białe wino 1/3 szklanki
  • bulion 600 ml
  • filet z kurczaka 1 pojednyńczy
  • botwinka 1 pęczek
  • sól, pieprz do smaku
  • koperek posiekany 2 łyżki

*Ilość bulionu może delikatnie się różnić. Czasem będzie potrzebne użycie nieco większej lub mniejszej ilości.

    Wykonanie

    • Szalotki obieramy i siekamy w drobną kostkę. Pora przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Smażymy na rozgrzanym maśle z oliwą do czasu, aż składniki nieco zmiękną. Po tym czasie na patelnie dosypujemy ryż i smażymy razem około 3 minut. Dolewamy wino, zwiększamy ogień i mieszając czekamy, aż wino odparuje. Dolewamy tyle gorącego bulionu (powinien cały czas się gotować), by przykrył całość. Gdy ryż wchłonie cały wywar znów dolewamy go stopniowo do czasu, aż ryż będzie al dente.
    • W międzyczasie kurczaka kroimy w paseczki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na osobnej patelni. Botwinkę dzielimy na 3 części (buraczki, łodyżki i liście). Buraczki kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do ryżu, po 3 minutach dorzucamy posiekane łodyżki, po kolejnych 2 minutach posiekane liście. Dorzucamy kurczaka i całość dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze przez 3-4 minuty, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością bulionu. Gotowy ryż doprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.

    Składniki:

      Wykonanie:

        Podziel się przepisem:
        botwnikaburakobiadryż

        Piotr Pałasz

        Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

        Poznajmy się!

        🔥 Najnowsze przepisy:

        Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!