Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kurczak

Sałatka z ryżem, kurczakiem i grillowanymi warzywami

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Sałatka z ryżem, kurczakiem i grillowanymi warzywami. Lato zbliża się wielkimi krokami i czuć to już szczególnie po pogodzie. Pięknie, słonecznie, bardzo ciepło – pogoda wręcz idealna na grilla. Jeżeli znudziło już Wam się klasyczne grillowe menu, dzisiaj zapraszam na pyszną sałatkę z grillowanymi warzywami, kurczakiem, ryżem i fetą. Wystarczy do niej tylko szybki, prosty dressing – np. miodowy lub czosnkowy i pyszna grillowa propozycja gotowa. Więcej moich sezonowych przepisów znajdziecie TUTAJ.

Sałatka z ryżem, kurczakiem i grillowanymi warzywami - przepis

Sałatka z ryżem, kurczakiem i grillowanymi warzywami. Podana z lekkim dressingiem miodowym lub sosem czosnkowym to idealna propozycja na dodatek do grilla.
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

Kurczak:

  • pojedyńczy filet z kurczaka 1
  • szczypta papryka ostra 1
  • szczypta papryka słodka 1
  • mała szczypta kumin 1
  • sól pieprz

Dodatkowo:

  • duża cukinia 1
  • u mnie po pół: czerwonej, żółtej, zielonej papryka 1,5
  • bakłażan 1
  • większy brokuł 1
  • garści liści botwinka 2
  • ser feta 100 g
  • garść natka pietruszki 1

Dressing:

  • łyżki oliwa 3-4
  • łyżka miód 1
  • łyżka sok z cytryny 1
  • sól pieprz

Instructions

  • Kurczaka myjemy, osuszamy i pozbawiamy "niedoskonałości". Przekładamy do miski lub niewielkiego pojemnika. W miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oliwy, szczyptę papryki słodkiej, ostrej, kuminu, pieprzu i soli. Marynatą dokładnie polewamy kurczaka, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 10 minut. Zamarynowanego kurczaka grillujemy lub obsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.
  • Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut. Papryki kroimy w większą kostkę, cukinię w grubsze plasterki, Warzywa wraz z brokułem dokładnie oprószamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i układamy na grillu. Grillujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.
  • Gotowego kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z warzywami i liśćmi botwinki. Posypujemy serem feta i posiekaną pietruszką. Wszystkie składniki na dressing dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

8 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: