Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Arbuz

Sorbet truskawkowo-arbuzowy

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Sorbet truskawkowo-arbuzowy. Truskawki już niemal na dobre zadomowiły się zarówno na targach, straganach, jak i w marketach, więc powoli czas zacząć wpadać w truskawkowy szał. Dzisiaj zapraszam na pyszny sorbet truskawkowo-arbuzowy, którego przygotowanie zajmie Wam dosłownie kilka minut, a jeżeli macie w domu wyciskarkę, to w dodatku niemal całą pracę wykona ona za Was. Późnej już tylko kilka godzin czekania, by odpowiednio się zmroził i możemy raczyć się do woli pysznym orzeźwieniem. To co, nie ma na co czekać – spróbujcie go koniecznie.

Więcej moich sezonowych przepisów znajdziecie TUTAJ.

Sorbet truskawkowo-arbuzowy - przepis

Sorbet truskawkowo-arbuzowy. Przygotujecie go w kilka minut i już po kilkugodzinnym chłodzeniu możecie cieszyć się pysznym orzeźwieniem.
Prep Time 10 mins
Total Time 10 mins

Składniki:

  • truskawki 500 g
  • niewielkiego arbuz 1/2
  • łyżki* miód 2-3
  • łyżeczka sok z cytryny 1
  • łyżeczki skórka z cytryny 1/2

*W zależności od słodkości truskawek i arbuza można zmniejszyć/zwiększyć jego ilość.

    Instructions

    • Truskawki dokładnie myjemy i pozbywamy się szypułek. Arbuza oddzielamy od skórki i przekrawamy na mniejsze kawałki. Na zmianę umieszczamy go z truskawkami w wyciskarce z manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Jeżeli nie mamy w domu wyciskarki, całość możemy dokładnie zmiksować. Wyciśnięte/zmiksowane owoce dosładzamy cukrem pudrem lub miodem, dodajemy wyciśnięty sok i otartą skórkę z limonki. Przelewamy do zamykanego szczelnie pojemnika i mrozimy przez minimum 3-4 godziny. Zamrożony sorbet dokładnie blendujemy i podajemy ze świeżą miętą lub melisą.
    Author

    Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

    7 komentarzy

    1. Deser doskonały na temperatury z ostatnich dni :) I fajne połączenie z arbuzem, który uwielbiam – na pewno wykorzystam.

    2. Uwielbiam wszelkiego rodzaju sorbety, ale do tej pory je kupowałam. W tym roku zacznę robić je sama. Dzięki za pomysł;) Dzieci na pewno będą zachwycone;)

    Write A Comment

    Oceń przepis: