Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką

Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką. W upalne dni, większość z nas raczej nie ma ochoty na ciężkie dania, dlatego dzisiaj przybywam z przepisem na pyszną i lekką sałatkę, którą przygotujecie w kilka minut. Możemy ją zajadać samą lub w wersji dodatku obiadowego. Połączenie brokuła, rzodkiewek i jajek doskonale dopełnia lekko orzechowa w smaku rukola i garść świeżych liści szpinaku.
Przy zakupie brokułu zawsze zwracam uwagę na to, by jego główki możliwie ściśle do siebie przywierały i miały intensywny ciemnozielony kolor. Brokuł nie powinien mieć żadnych żółtych przebarwień, bo to niestety oznacza, że nie jest najświeższy.

Do sałatki proponuję szybki sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pozostałymi dodatkami. Z powodzeniem możecie dodać do sałatki 1/2 szklanki kuskusu, a stanie się nieco bardziej treściwa. Więcej moich  przepisów na sałatki znajdziecie klikając TUTAJ.

Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką - przepis

Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką to pomysł na pyszną i lekką sałatkę, którą przygotujecie w kilka minut. Idealny lekki obiad lub dodatek do niego.
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

Sałatka:

  • szpinak 1 duża garść
  • rukola 2 garści
  • brokuł 1
  • jajka 3
  • rzodkiewki kilka sztuk
  • migdały prażone 1 łyżka

Ziołowy sos czosnkowy:

  • jogurt naturalny 1/2 szklanki
  • majonez 1-2 łyżki
  • czosnek 1-2 ząbki
  • natka pietruszki posiekana 1 łyżka
  • szczypiorek posiekany 1 łyżka
  • koperek posiekany 1 łyżka
  • oregano 1 szczypta
  • sól, pieprz do smaku

Instructions

  • Szpinak i rukolę myjemy, a następnie dokładnie osuszamy. Przekładamy do miski. Brokuła kroimy w mniejsze różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze przez około 6-7 minut. W międzyczasie gotujemy również jajka na półtwardo lub twardo (ok 5-6 minut). Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy z rukolą i szpinakiem, dodajemy jajka.
  • W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, majonez i przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy posiekane zioła, oregano, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Join the Conversation

  1. nie przepadam za rukolą ale mimo to, z chęcią bym spróbowała

  2. Brokuły jemy praktycznie co drugi dzień :D W takiej sałatce jeszcze nie próbowałyśmy ale naszym hitem jest brokuł z hummusem <3

  3. pyszna i kolorowa :) w sam raz do pracy czy na kolację :)

  4. Taka wiosenna sałatka :-) lubię kolor zielony :-)

  5. ze swojej strony dorzuciłabym jeszcze avokado i byłoby super! :))

  6. Pycha. Kolory obłędne :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close