Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Dania wegetariańskie

Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką. W upalne dni, większość z nas raczej nie ma ochoty na ciężkie dania, dlatego dzisiaj przybywam z przepisem na pyszną i lekką sałatkę, którą przygotujecie w kilka minut. Możemy ją zajadać samą lub w wersji dodatku obiadowego. Połączenie brokuła, rzodkiewek i jajek doskonale dopełnia lekko orzechowa w smaku rukola i garść świeżych liści szpinaku.
Przy zakupie brokułu zawsze zwracam uwagę na to, by jego główki możliwie ściśle do siebie przywierały i miały intensywny ciemnozielony kolor. Brokuł nie powinien mieć żadnych żółtych przebarwień, bo to niestety oznacza, że nie jest najświeższy.

Do sałatki proponuję szybki sos czosnkowy, który idealnie komponuje się z pozostałymi dodatkami. Z powodzeniem możecie dodać do sałatki 1/2 szklanki kuskusu, a stanie się nieco bardziej treściwa. Więcej moich  przepisów na sałatki znajdziecie klikając TUTAJ.

Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką - przepis

Sałatka z brokułem, jajkiem i rzodkiewką to pomysł na pyszną i lekką sałatkę, którą przygotujecie w kilka minut. Idealny lekki obiad lub dodatek do niego.
Prep Time 15 mins
Total Time 15 mins

Składniki:

Sałatka:

  • duża garść szpinak 1
  • garści rukola 2
  • brokuł 1
  • jajka 3
  • kilka rzodkiewki
  • łyżka prażonych aromat migdałowy 1

Ziołowy sos czosnkowy:

  • szklanki jogurt naturalny 1/2
  • łyżki majonez 1-2
  • ząbki czosnek 1-2
  • łyżka posiekana natka pietruszki 1
  • łyżka posiekany szczypiorek 1
  • łyżka posiekany koperek 1
  • szczypta oregano
  • sól pieprz

Instructions

  • Szpinak i rukolę myjemy, a następnie dokładnie osuszamy. Przekładamy do miski. Brokuła kroimy w mniejsze różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie lub na parze przez około 6-7 minut. W międzyczasie gotujemy również jajka na półtwardo lub twardo (ok 5-6 minut). Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa mieszamy z rukolą i szpinakiem, dodajemy jajka.
  • W misce mieszamy ze sobą jogurt naturalny, majonez i przeciśnięte ząbki czosnku. Dodajemy posiekane zioła, oregano, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

8 komentarzy

Write A Comment

Oceń przepis: