fbpx

Pudding chia z owocami

Pudding chia z owocami. Nasiona Chia to coraz popularniejszy w ostatnim czasie „superfood”. Nie powinno to dziwić nikogo, kto zna właściwości tkwiące w tych niepozornych nasionach.  Szałwia hiszpańska pochodzi z terenów Meksyku i Gwatemalii. Już od wielu lat uprawiana była przez osiedlające się na tych terenach plemiona. Nasiona Chia pozyskiwane z szałwii hiszpańskiej są skarbnicą wszystkiego, co niezbędne człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Już bardzo niewielka ilość tych nasion zapewni nam ogromną dawkę:
 – kwasów Omega3 (prawie 8 razy większą niż taka sama porcja łososia) wpływających pozytywnie na nastrój oraz pracę naszego mózgu,
– magnezu wspierającego układ nerwowy, sercowo-naczyniowy, pozytywnie działający również na skurcze kończyn,
– żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny, jest wykorzystywane przy tworzeniu czerwonych krwinek oraz wspomaga odporność organizmu,
– wapnia niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiedzialnego m.in. za twardość kości i zębów,
– błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz powodującego uczucie sytości.
 Nasiona Chia idealne są dla osób będących na dietach odchudzających. Pomagają w oczyszczaniu organizmu oraz zmniejszają uczucie głodu. Diabetycy przy ich pomocy mogą regulować poziom cukru w organizmie, a osoby aktywne fizycznie mogą zauważyć poprawę kondycji oraz odżywienie organizmu od wewnątrz.
Nasiona Chia wykorzystywać możemy m.in do jogurtów, deserów, napojów, ale również do dań wytrawnych (np. do ryżu, fasoli, ziemniaków czy sałatek) Dzisiaj zapraszam Was na pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu pudding Chia ze świeżymi owocami. Zrobicie go naprawdę szybko.

Pudding chia z owocami - przepis

Pudding chia z owocami. Pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu pudding Chia ze świeżymi owocami. Zrobicie go naprawdę szybko.
Czas przygotowania 20 minutes
Całkowity czas 20 minutes

Składniki:

  • jogurt naturalny 1 szklanka
  • mleko 1/2 szklanki
  • wanilia 1 laska
  • miód 2 łyżki
  • owoce 150 g
  • migdały w płatkach 2 garści

Wykonanie

  • Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem, dodajemy nasiona Chia i cukier/miód/słodzik. Całość bardzo dokładnie łączymy i rozlewamy dzieląc równomiernie do słoiczków lub pucharków. wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie pudding wyjmujemy, układamy na nim świeże owoce i posypujemy płatkami migdałów. Dodatkowo możemy posypać cukrem pudrem lub polać miodem.

Join the Conversation

  1. to nie tylko dobry przepis na deser, ale i na drugie śniadanie ! Bardzo pożywna propozycja, nasiona chia są sycące i zdrowe :)

  2. uwielbiam i dość często robię :)

  3. Bardzo lubię! Odkąd pierwszy raz spróbowałam chia, na stałe zagościła w mojej kuchni <3

  4. Za szybko u nas te nasionka znikają :D Musimy dokupić kolejną paczkę, bo nabrałyśmy znów apetytu na taki deser :D

  5. przepysznie wygląda!!!

  6. Dania z zastosowaniem chia bardzo lubię ;)

  7. Lubie przemycać te nasiona do deserów owocowych. :)

  8. Uwielbiam chia :)
    Mogłabym to jeść o każdej porze dnia, nie tylko na deser! <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close