Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Kasza bulgur

Kasza bulgur z warzywami i jajkiem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr
Kasza bulgur z warzywami i jajkiem sadzonym. Według mojego kalendarza mamy aktualnie pełnię lata, chociaż ostatnie dni u mnie jakoś takie bardziej jesiennie. Nie zmienia to jednak faktu, że wręcz otaczają nas pyszne, dojrzałe i dorodne warzywa. Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na bardzo prostą kaszę bulgur z wielką ilością warzyw i jajkiem sadzonym. Jest tak uniwersalna, że może służyć zarówno jako śniadanie, kolacja, obiad, czy dodatek do niego – zawsze smakuje świetnie, a zrobicie ją w kilkanaście minut.

Kasza bulgur z warzywami i jajkiem - przepis

Kasza bulgur z warzywami i jajkiem sadzonym. Może służyć jako śniadanie, kolacja lub obiad - zawsze smakuje świetnie, a zrobicie ją w kilkanaście minut.
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 25 mins

Składniki:

  • szklanki kasza bulgur 1/2
  • szklanka bulion 1
  • czerwona papryka 1,
  • garść fasolka szparagowa 1
  • niewielka cukinia 1
  • duży kub garść koktajlowych pomidory 1
  • cebula czerwona 1/2
  • jajko 1
  • szczypta papryka ostra
  • sól pieprz

Instructions

  • Kaszę bulgur płuczemy, przesypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą lub bulionem i gotujemy pod przykryciem przez około 7 minut. W międzyczasie fasolkę gotujemy w małym garnuszku, w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Gotową odcedzamy.
  • Większą patelnie intensywnie rozgrzewamy z łyżką oliwy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, fasolkę przekrawamy na 2 lub 3 części, cebulę szatkujemy. Wszystkie warzywa podsmażamy na dużym ogniu aż zmiękną. Gotowe warzywa przekładamy do kaszy.
  • Na patelni rozbijamy jajko i smażymy przez około 3-4 minuty. Gotowe podajemy z kaszą i warzywami.
Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

15 komentarzy

  1. To jest jeden z tych przepisów,po który bym chętnie sięgnęła w porze drugiego śniadania :) Sycący, a jednak lekki i mocno warzywny :)

  2. Piękne, kolorowe danie, aż się chce jeść oczami. A co najważniejsze, nie jest skomplikowane w przygotowaniu :D

Write A Comment

Oceń przepis: