fbpx

Puszyste placki z jogurtem i borówkami

Pyszne, bardzo proste i puszyste placki z jogurtem i borówkami, które przyrządzicie w ułamku sekundy. Prócz faktu, że zasmakują wszystkim, to jeszcze solidnie Was nasycą. Idealne na śniadanie, ale świetnie sprawdzą się również jako obiad, czy kolacja. Więcej moich pomysłów na śniadania znajdziecie klikając w ten link (klik)

Puszyste placki z jogurtem i borówkami

Puszyste placki z jogurtem i borówkami prócz faktu, że zasmakują wszystkim to jeszcze solidnie Was nasycą. Idealne na śniadanie, czy kolację.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania/pieczenia 5 minutes
Całkowity czas 15 minutes

Składniki:

  • jajka 1
  • jogurt naturalny 100 g
  • mleko 50 ml
  • cukier 1-2 łyżki
  • wanilia ziarenka z 1/3 laski
  • mąka pszenna nieco ponad 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • olej kokosowy (do smażenia*)

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny 100 g
  • borówki amerykańskie duża garść

* Można również zrezygnować z tłuszczu lub zastąpić go dowolnym innym.

    Wykonanie

    • Jajko rozbijamy do miski. Dodajemy jogurt naturalny, mleko, cukier i ziarenka wanilii. Dokładnie mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
    • Ciasto rozlewamy tworząc zgrabne placki. Smażymy przez około 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z jogurtem naturalnym i borówkami.

    Join the Conversation

    1. Bardzo lubię takie placki. Zwłaszcza latem, gdy mamy sezonowe owoce :)

    2. i już zgłodniałam…

    3. Na śniadanie zjadłybyśmy je z wielkim apetytem :D

    4. Idealne na śniadanie :)

    5. prezentują się uroczo :) na leniwe śniadanie genialne :)

    6. Apetyczne, moje ulubione :)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń przepis:




    Close
    Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
    Wszystkie prawa zastrzeżone.
    Close