
Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka

- Czas przygotowania: 10 minut
- Czas przyrządzania: 20 minut
- Ilość porcji: 12 babeczek
Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka - przepis
Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka. Bardzo proste w wykonaniu. Świetnie smakują, a przez dodatek dyni i jabłka długo zachowują świeżość i nie wysychają.
Składniki:
- jajka - 4
- cukier - 150g
- olej - 100ml
- masło - 100g, roztopionego
- mąka pszenna - 2 niepełne szklanki
- jabłka - 2 starte
- soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- purée z pieczonej dyni - 230g
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- rodzynki - garść
- cynamon - 2 łyżeczki
- sól - szczypta
- cukier brązowy - do posypania
Wykonanie:
- W misce mieszamy jajka, cukier, olej, roztopione masło. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
- Dodajemy starte jabłka i puree dyniowe. Krótko miksujemy. Przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny i posypane cukrem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez) przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka".
Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka. Sezon dyniowy w pełni, dlatego warto możliwie jak najkorzystniej wykorzystać potencjał tych pomarańczowych warzyw. Babeczki są bardzo proste wykonaniu i świetnie smakują, a przez dodatek dyni i jabłka długo zachowują świeżość i nie wysychają.
My byśmy mogły jeść codziennie wszystko co z dyni i te babeczki idealnie wpasowałyby się u nas na śniadanie :P
Przypomniałeś mi jak dawno nie piekłam muffinek. A to przecież takie proste i jaki efekt :)