Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Babeczki i muffiny

Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka. Sezon dyniowy w pełni, dlatego warto możliwie jak najkorzystniej wykorzystać potencjał tych pomarańczowych warzyw. Babeczki są bardzo proste wykonaniu i świetnie smakują, a przez dodatek dyni i jabłka długo zachowują świeżość i nie wysychają.

Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka - przepis

Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka. Bardzo proste w wykonaniu. Świetnie smakują, a przez dodatek dyni i jabłka długo zachowują świeżość i nie wysychają.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • jajka 4
  • cukier 150 g
  • olej 100 ml
  • g roztopionego masło 100
  • niepełne szklanki mąka pszenna 2
  • starte jabłka 2
  • łyżeczka soda oczyszczona 1
  • purée z pieczonej dyni 230 g
  • łyżeczki proszek do pieczenia 1,5
  • garść rodzynki
  • łyżeczki cynamon 2
  • szczypta sól
  • do posypania cukier brązowy

Instructions

  • W misce mieszamy jajka, cukier, olej, roztopione masło. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Dodajemy starte jabłka i puree dyniowe. Krótko miksujemy. Przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny i posypane cukrem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez) przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka".

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

2 komentarze

Write A Comment

Oceń przepis: