Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka

Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka. Sezon dyniowy w pełni, dlatego warto możliwie jak najkorzystniej wykorzystać potencjał tych pomarańczowych warzyw. Babeczki są bardzo proste wykonaniu i świetnie smakują, a przez dodatek dyni i jabłka długo zachowują świeżość i nie wysychają.

Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka - przepis

Muffiny dyniowe z dodatkiem jabłka. Bardzo proste w wykonaniu. Świetnie smakują, a przez dodatek dyni i jabłka długo zachowują świeżość i nie wysychają.
Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 30 mins

Składniki:

  • jajka 4
  • cukier 150 g
  • olej 100 ml
  • masło roztopione 100 g
  • mąka pszenna 2 niepełne szklanki
  • jabłka starte 2
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • purée z pieczonej dyni 230 g
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • rodzynki garść
  • cynamon 2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • cukier brązowy do posypania

Instructions

  • W misce mieszamy jajka, cukier, olej, roztopione masło. Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Dodajemy starte jabłka i puree dyniowe. Krótko miksujemy. Przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffiny i posypane cukrem pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez) przez około 20 minut do tzw. "suchego patyczka".

Join the Conversation

  1. My byśmy mogły jeść codziennie wszystko co z dyni i te babeczki idealnie wpasowałyby się u nas na śniadanie :P

  2. Przypomniałeś mi jak dawno nie piekłam muffinek. A to przecież takie proste i jaki efekt :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close