
Prosty i szybki piernik (najlepszy)
Przepis na szybki piernik, który zawsze się udaje, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie chwilę. Jeśli zadajecie sobie dzisiaj odwieczne pytanie „Co słodkiego przyrządzić kiedy nie mamy ani czasu ani żadnych wyszukanych składników w domu?” doskonale trafiliście, bo zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem tej zagwozdki będzie ten szybki piernik! Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które prawie zawsze mamy w domu, a ciasto z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczne, wilgotne i znika w mgnieniu oka! Dodatek polewy przygotowanej na bazie czekolady i kwaśnej śmietany nadaje mu jeszcze więcej smaku, dlatego zdecydowanie Wam ją polecam! Piernik z tego przepisu lubi rosnąć, stąd jeżeli wyszedłby nieco nierówny wystarczy odciąć nadmiar ciasta lub odwrócić go i docisnąć co pomoże nam wygładzić powierzchnię przed rozsmarowaniem polewy. Jeśli macie ochotę, piernik możecie również przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem lub powidłami. W każdej wersji smakuje świetnie!

- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas przyrządzania: 50 minut
- Ilość porcji: forma 25x35
Prosty i szybki piernik (najlepszy) - przepis
Najlepszy, błyskawiczny piernik. Przygotujesz go w kilkanaście minut i to ze składników, które prawie zawsze masz w domu. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Składniki:
- masło - 250g
- cukier - 2 szklanki
- mleko - 2 szklanki
- mąka pszenna - 4 szklanki
- jajka - 4
- cukier - 6 łyżek
- przyprawa do piernika - 3-4 łyżki
- kakao - 6 łyżek
- soda oczyszczona - 2 łyżki
- dżem - 6 łyżek
- Polewa czekoladowa:
- czekolada mleczna - 150g
- śmietana 18% - 150g
Wykonanie:
- Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
- W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Dodajemy mleko, ostudzone masło (lub margarynę), jajka i dżem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
- Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
- Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
- * Ciasto czasem rośnie dosyć nierównomiernie, szczególnie na środku. Aby wyrównać ciasto wystarczy przyłożyć nadmiernie wyrośnięte miejsce czymś ciężkim lub odciąć jego nadmiar.
Często korzystam z bardzo podobnego przepisu, niekiedy piekę go też w automacie do chleba
Na piernik zawsze mamy ochotę bez względu na święta :D
I jak pięknie się prezentuje! Taki pulchniutki, że nic tylko się wgryźć :D
Jakiej wielkosci forma do ciasta jest najodpowiedniejsza do ilosci ciast ktora z tego przepisu wyjdzie?:) bede gonpiekla pojutrze ale nie wiem czym piec.
25×35 :)