Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Ciasta

Prosty i szybki piernik (najlepszy)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Przepis na szybki piernik, który zawsze się udaje, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie chwilę. Jeśli zadajecie sobie dzisiaj odwieczne pytanie „Co słodkiego przyrządzić kiedy nie mamy ani czasu ani żadnych wyszukanych składników w domu?” doskonale trafiliście, bo zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem tej zagwozdki będzie ten szybki piernik! Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które prawie zawsze mamy w domu, a ciasto z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczne, wilgotne i znika w mgnieniu oka! Dodatek polewy przygotowanej na bazie czekolady i kwaśnej śmietany nadaje mu jeszcze więcej smaku, dlatego zdecydowanie Wam ją polecam! Piernik z tego przepisu lubi rosnąć, stąd jeżeli wyszedłby nieco nierówny wystarczy odciąć nadmiar ciasta lub odwrócić go i docisnąć co pomoże nam wygładzić powierzchnię przed rozsmarowaniem polewy. Jeśli macie ochotę, piernik możecie również przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem lub powidłami. W każdej wersji smakuje świetnie!

Prosty i szybki piernik (najlepszy) - przepis

Najlepszy, błyskawiczny piernik. Przygotujesz go w kilkanaście minut i to ze składników, które prawie zawsze masz w domu. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Prep Time 20 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 10 mins

Składniki:

  • masło 250 g
  • szklanki cukier 2
  • szklanki mleko 2
  • szklanki mąka pszenna 4
  • jajka 4
  • łyżek cukier 6
  • łyżki przyprawa do piernika 3-4
  • łyżek kakao 6
  • łyżki soda oczyszczona 2
  • łyżek dżem 6

Polewa czekoladowa:

  • czekolada mleczna 150 g
  • śmietana 18% 150 g

Instructions

  • Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Dodajemy mleko, ostudzone masło (lub margarynę), jajka i dżem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
  • Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
  • * Ciasto czasem rośnie dosyć nierównomiernie, szczególnie na środku. Aby wyrównać ciasto wystarczy przyłożyć nadmiernie wyrośnięte miejsce czymś ciężkim lub odciąć jego nadmiar.

[/foodiepress]

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Author

Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

5 komentarzy

  1. Jakiej wielkosci forma do ciasta jest najodpowiedniejsza do ilosci ciast ktora z tego przepisu wyjdzie?:) bede gonpiekla pojutrze ale nie wiem czym piec.

Write A Comment

Oceń przepis: