fbpx

Prosty i szybki piernik (najlepszy)

Przepis na szybki piernik, który zawsze się udaje, a jego przygotowanie zajmie Wam zaledwie chwilę. Jeśli zadajecie sobie dzisiaj odwieczne pytanie „Co słodkiego przyrządzić kiedy nie mamy ani czasu ani żadnych wyszukanych składników w domu?” doskonale trafiliście, bo zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem tej zagwozdki będzie ten szybki piernik! Do jego przygotowania potrzebujemy zaledwie kilku składników, które prawie zawsze mamy w domu, a ciasto z tego przepisu wychodzi naprawdę bardzo smaczne, wilgotne i znika w mgnieniu oka! Dodatek polewy przygotowanej na bazie czekolady i kwaśnej śmietany nadaje mu jeszcze więcej smaku, dlatego zdecydowanie Wam ją polecam! Piernik z tego przepisu lubi rosnąć, stąd jeżeli wyszedłby nieco nierówny wystarczy odciąć nadmiar ciasta lub odwrócić go i docisnąć co pomoże nam wygładzić powierzchnię przed rozsmarowaniem polewy. Jeśli macie ochotę, piernik możecie również przekroić na pół i przełożyć ulubionym dżemem lub powidłami. W każdej wersji smakuje świetnie!

Prosty i szybki piernik (najlepszy) - przepis

Najlepszy, błyskawiczny piernik. Przygotujesz go w kilkanaście minut i to ze składników, które prawie zawsze masz w domu. Wypróbuj przepis z Cookuj.pl!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 50 minutes
Całkowity czas 1 hour 10 minutes

Składniki:

  • masło 250 g
  • cukier 2 szklanki
  • mleko 2 szklanki
  • mąka pszenna 4 szklanki
  • jajka 4
  • cukier 6 łyżek
  • przyprawa do piernika 3-4
  • kakao 6 łyżek
  • soda oczyszczona 2 łyżki
  • dżem (dowolony (u mnie śliwka)) 6 łyżek

Polewa czekoladowa:

  • czekolada mleczna 150 g
  • śmietana 18% 150 g

Wykonanie

  • Masło lub margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • W misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika i cukier. Dodajemy mleko, ostudzone masło (lub margarynę), jajka i dżem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  • Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).
  • Czekoladę i śmietanę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
  • * Ciasto czasem rośnie dosyć nierównomiernie, szczególnie na środku. Aby wyrównać ciasto wystarczy przyłożyć nadmiernie wyrośnięte miejsce czymś ciężkim lub odciąć jego nadmiar.

[/foodiepress]

Jeśli spodobał Ci się ten przepis, podziel się nim ze znajomymi!

Join the Conversation

  1. Często korzystam z bardzo podobnego przepisu, niekiedy piekę go też w automacie do chleba

  2. Na piernik zawsze mamy ochotę bez względu na święta :D

  3. I jak pięknie się prezentuje! Taki pulchniutki, że nic tylko się wgryźć :D

  4. Jakiej wielkosci forma do ciasta jest najodpowiedniejsza do ilosci ciast ktora z tego przepisu wyjdzie?:) bede gonpiekla pojutrze ale nie wiem czym piec.

    1. Piotr Author says:

      25×35 :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis:




Close
Pogotujmy.pl - blog tworzony z ❤️ od 2014 roku.
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Close