
Zupa ze świeżych pomidorów
Zupa ze świeżych pomidorów to coś, czego nie możesz odpuścić tego lata. Idealny, intensywny smak. Po prostu pyszna :)

- Czas przygotowania: 30 minut
Zupa ze świeżych pomidorów
Składniki:
- cebula - 1/2 (drobno posiekana)
- pomidory - 600g
- masło - 2 łyżki
- bulion - 1 litr (4 szklanki)
- cukier - większa szczypta
- sól, pieprz - do smaku
- śmietana 18% - 2 łyżki
- mąka pszenna - 1 łyżeczka (opcjonalnie, jeśli nie lubisz rzadkich zup)
- bazylia świeża - 3 łyżki posiekanej (opcjonalnie)
- Do podania: makaron, ryż, lane kluski
Wykonanie:
- Pomidory natnij i umieść na minutę we wrzącej wodzie. Zdejmij skórkę i pokrój w niewielką kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła z łyżką oleju. Pomidory podsmażaj z cebulą przez około 5-7 minut. Następnie dolej bulion i dopraw zupę cukrem, solą i pieprzem. Gotuj przez około 10 minut.
- W między czasie śmietanę wymieszaj dokładnie z mąką (jeśli dodajesz) i niewielką chochlą zupy. Wlej śmietanę do garnka, cały czas energicznie mieszając. Ponowne doprowadź do zagotowania i dodaj świeżą bazylię.
- Podawaj z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami.