
Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta

- Czas przygotowania: 10 minut
- Ilość porcji: 2-3 porcje
Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta - przepis
Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Bardzo ciekawe połączenie pieczywa i buraków, z dodatkiem fety oraz rukoli z pewnością odmieni klasyczną kanapkę.
Składniki:
- ulubione pieczywo - 2-3 kromki
- Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny - 2 łyżki
- twaróg - 2 łyżki
- czosnek - 1 ząbek
- szczypiorek - 1 łyżeczka, posiekanego
- sól, pieprz
- Dodatkowo:
- buraki - 1, ugotwany
- rukola - 1 duża garść
- ser feta - 2-3 łyżki, pokruszonego
Wykonanie:
- W miseczce dokładnie mieszamy ze sobą jogurt naturalny, twarożek (lub majonez) i przeciśnięty ząbek czosnku. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dipem niezbyt cienko smarujemy pieczywo.
- Ugotowanego lub upieczonego buraka kroimy w plasterki i układamy na pieczywie. Posypujemy rukolą i serem feta.
Alergeny
Kanapki z burakiem, rukolą i serem feta. Jeżeli macie już dość nudy, która wkrada się do Waszych kanapek, koniecznie musicie spróbować tego przepisu. Bardzo ciekawe i dosyć niecodzienne zarazem połączenie pieczywa i buraków, z dodatkiem sera feta oraz rukoli z pewnością odmieni zwykłą bułkę z serem.
Bardzo często robię podobne kanapki, ale zamiast rukoli wolę roszponkę:)
oj takie śniadanko to z chęcią bym teraz zjadła ! :)