Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

Przelicznik kulinarny

Często zastanawiamy się ile gramów ma łyżka mąki lub ile łyżeczek cukru to 30g. Przygotowałem dla Ciebie przelicznik najczęściej używanych na blogu składników, by gotowanie stało się prostsze!

Pamiętaj, że w mojej kuchni zawsze:

Szklanka  =  250ml

Łyżka  =  15ml

Łyżeczka  =  5g

Kostka masła  =  200g

Mąka pszenna (450, 550, 650)

Szklanka  –  160g

Łyżka  –  10g

Łyżeczka  –  3g

Mąka żytnia razowa (2000)

Szklanka  –  120g

Łyżka  –  8g

Łyżeczka  –  3g

Mąka ziemniaczana

Szklanka  –  200g

Łyżka  –  12g

Łyżeczka  –  4g

Cukier (dowolny – biały, brązowy, kokosowy,…)

Szklanka  –  240g

Łyżka  –  14g

Łyżeczka  –  5g

Cukier puder

Szklanka  –  170g

Łyżka  –  12g

Łyżeczka  –  4g

Kakao

Szklanka  –  130g

Łyżka  –  8g

Łyżeczka  –  3g

Drożdże suche (instant)

Łyżeczka  –  4g

7g drożdży suchych zastępuje 25g drożdży świeżych. Zamiana działa w obie strony.

Woda / mleko / wino

Szklanka  –  250g

Łyżka  –  15g

Łyżeczka  –  5g

Śmietana 30%

Szklanka  –  260g

Łyżka  –  16g

Łyżeczka  –  5g

Śmietana 12-18% (kwaśna)

Szklanka  –  230g

Łyżka  –  12g

Łyżeczka  –  4g

Olej

Szklanka  –  230g

Łyżka  –  14g

Łyżeczka  –  5g

Miód

Szklanka  –  ok. 350g

Łyżka  –  25g

Łyżeczka  –  12g

Icons made by Nikita Golubev from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY
Icons made by Freepik from www.flaticon.com is licensed by CC 3.0 BY