Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Brownie z gruszką gotowaną w syropie

Brownie z gruszką gotowaną w syropie

Szukasz przepisu na pyszne ciasto? Wypróbuj to obłędne Brownie z zatopionymi gruszkami gotowanymi w syropie. Kulinarna poezja!
Ilość
0

Przed weekendem na blogu nie może zabraknąć dozy słodyczy. Dzisiaj ta doza jest nawet ogromna, bo przedstawiam Wam właśnie przepis na zupełnie obłędne brownie z gruszką ugotowaną w syropie. Zapewniam, że pokochacie je od pierwszego kęsa!


Wszelkiego rodzaju brownie to moja słabość. No bo jak tu się oprzeć tak ogromnej ilości czekolady? ;) W sezonie jesiennym uwielbiam powracać do dzisiejszej wersji tego ciasta, czyli z zatopioną gruszką ówcześnie ugotowaną w syropie. Absolutna rozpusta, która przypadnie do gustu każdemu fanowi domowych wypieków! Ostrzegam, że przygotowanie tego ciasta grozi zniknięciem już przed wystudzeniem ;)

Brownie z gruszką w syropie

Wypróbuj ten fenomenalny przepis na przepyszne, mocno czekoladowe Brownie z gruszką gotowaną w syropie. Pycha!
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania/pieczenia 30 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

Gruszki w syropie:

  • gruszki 3-4
  • ok. 1 5 litra woda
  • szklanki cukier 2/3
  • łyżeczka sok z cytryny 1

Brownie:

  • masło 125 g
  • czekolada 125 g
  • jajka 3
  • mąka pszenna 115 g
  • cukier 300 g
  • kakao 30 g
  • łyżki cukier z wanilią 2

Wykonanie

  • Gruszki obieramy, przekrawamy na pół, pozbywamy się gniazd nasiennych i umieszczamy w garnku. Dodajemy cukier, wodę, sok z limonki. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy ok. 20 minut na niewielkim ogniu.
  • W kąpieli wodnej masło wraz czekoladą całkowicie rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i bardzo energicznie mieszając dodajemy cukier, jajka, kakao, mąkę, cukier z wanilią oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie łączymy.
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy. Na wierzchu ciasta układamy ugotowane w syropie gruszki.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni przez około 30 minut.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      featured

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!