Przejdź do contentuPrzejdź do wyszukiwarki
Pogotujmy logo
Bułeczki z cebulą i serem feta

Bułeczki z cebulą i serem feta

Bułeczki z cebulą i serem feta. Niewielkie drożdżowe bułki z pysznym, cebulowym farszem. Idealna propozycja na kolację lub ciekawą wytrawną przekąskę.
Ilość
0
Bułeczki z cebulą i serem feta. Pyszne drożdżowe bułeczki z cebulką, serem feta, doprawione oregano. Idealna propozycja na kolację lub ciekawą wytrawną przekąskę.

Bułeczki z cebulą i serem feta

Bułeczki z cebulą i serem feta. Niewielkie drożdżowe bułki z pysznym, cebulowym farszem. Idealna propozycja na kolację lub ciekawą wytrawną przekąskę.
Czas przygotowania 40 minutes
Czas gotowania/pieczenia 10 minutes
Całkowity czas 50 minutes

Składniki:

Bułki:

  • mąka pszenna 500 g
  • żółtka 4
  • drożdże suszone 7 g
  • mleko 1 szklanka
  • masło 100 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka

Dodatkowo:

  • ser feta 200 g
  • cebula czerwona 2
  • cebula 2
  • oregano większa szczypta
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa

Wykonanie

  • Do większej miski wlewamy szklankę letniego mleka. Dodajemy cukier, sól i drożdże instant. Całość dokładnie mieszamy, następnie dolewamy roztopione, przestudzone masło, żółtka i dokładnie miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy gładkie ciasto (świetnie sprawdza się tutaj hak do wygniatania). Gładkie ciasto delikatnie smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy (ręcznie), formujemy z niego wałek, dzielimy na 12 części i tworzymy płaskie bułeczki. Przekładamy na blachę wysmarowaną oliwą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia (na około 20 minut).
  • W tym czasie na oliwie z łyżką masła podsmażamy pokrojone w krążki cebule. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. W bułeczkach delikatnie przyciskając spodem szklanki, tworzymy okrągłe zagłębienie na środku. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Przekładamy podsmażoną cebulkę i posypujemy serem feta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni do zarumienienia, około 10 minut.

Składniki:

    Wykonanie:

      Podziel się przepisem:
      bułkidomowa piekarniaprzekąska

      Piotr Pałasz

      Cześć, tutaj Piotr, twórca Pogotujmy.pl. Mam nadzieje, że spodobała Ci się wizyta na moim blogu i jeszcze do mnie wpadniesz po nowe, kulinarne inspiracje :)

      Poznajmy się!

      🔥 Najnowsze przepisy:

      Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!